ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După doi ani de lupte sângeroase și miliarde aruncate în sprijinul regimului de la Kiev, doar unul din zece europeni mai crede în șansa Ucrainei.

Un sondaj realizat la nivelul Uniunii Europene de către YouGov și Datapraxis arată o evidentă prăbușire la nivelul întregului continent a încrederii în șansele Ucrainei de a mai câștiga războiul cu Rusia.

În medie, doar 10% dintre europeni mai cred în victoria regimului de la Kiev, susținut cu prețul prăbușirii propriilor economii naționale.

Cei mai optimiști, cu 17% încredere în victorie, sunt polonezii, suedezii și portughezii.

Cei mai pesimiști sunt ungurii și grecii – ale căror cifre de încredere au fost atât de mici încât nu au mai încăput pe grafic.

Românii se situează puțin sub media europeană, considerând că vecinii lor ucraineni, care le distrug Delta și le invadează țara cu produse agricole toxice, au 9% șanse să câștige.

Cel mai interesant este că, la nivel european, nici șansele rușilor de a câștiga războiul nu sunt apreciate ca fiind prea mari: 20%.

Se dovedește astfel că europenii, în majoritatea lor, cred că războiul se va încheia printr-o înțelegere negociată. Media europeană a celor care cred acest lucru este de 37%, egală cu cea din România.

Și mai interesante sunt răspunsurile la o altă întrebare: Ce ar trebui să facă Europa în legătură cu războiul din Ucraina?

În medie, 31% dintre europeni cred că Ucraina ar trebui sprijinită să își recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în vreme ce 41% consideră că regimul de la Kiev ar trebui să negocieze cu Moscova.

Pe primele locuri la susținerea Ucrainei se află detașat Suedia, Portugalia și Polonia, în vreme ce negocierile cu Rusia sunt susținute mai ales de Austria – 23%, România – 21%, Italia – 18%, Grecia și Ungaria – 16%.

De asemenea, România se situează pe primele locuri între țările care consideră imigranții din Ucraina ca pe o amenințare, cu 35% - Da și 13% - Nu.

Media la nivelul UE este de 23% - Da și 28% - Nu.

O altă întrebare interesantă a sondajului este: „Să presupunem că SUA, cu un nou președinte, își reduce semnificativ sprijinul pentru Ucraina. Ce ați prefera ca Europa să facă în această situație?”.

Media răspunsurilor la nivelul UE este:

- 20% - Europa ar trebui să își sporească sprijinul pentru Ucraina;

- 21% - să păstreze același nivel de sprijin;

- 33% - să urmeze exemplul SUA și să își reducă sprijinul pentru Ucraina.

România se numără din nou printre cele mai anti-războinice țări, care abia așteaptă un pretext pentru a-și reduce contribuția. Cifrele sale sunt: 12%, 15% respectiv 44%.