ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suveranul Pontif a declarat că regimul de la Kiev trebuie să aibă curajul de a începe negocieri de pace, dat fiind că se află în situația de a pierde războiul.

Într-un interviu pentru radioteleviziunea elvețiană RSI, Papa Francisc a declarat că Ucraina trebuie să aibă ceea ce a numit „curajul de a ridica steagul alb” și a negocia o încheiere a războiului cu Rusia, informează Reuters.

În cadrul interviului, Papa a fost întrebat la un moment dat care este poziția sa în dezbaterea dintre cei care spun că Ucraina ar trebui să se predea și cei care susțin că acest lucru ar legitima agresiunea Rusiei.

Ziaristul a folosit expresia „steagul alb”.

Suveranul Pontif a răspuns:

„Este o interpretare și este una corectă... Cred însă că aceia cu adevărat puternici sunt cei care, văzând situația, se gândesc la oameni, au curajul de a ridica steagul alb și de a începe negocieri.”

Francisc a adăugat că negocierile ar trebui să aibă loc cu sprijinul marilor puteri internaționale.

„Negocierile reprezintă un cuvânt curajos. Însă, când vezi că ești înfrânt, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi.”

Și Papa a conchis:

„Să nu vă fie rușine să negociați înainte ca situația să se agraveze și mai mult.”

Aceste afirmații – și în special expresia „steagul alb” – au provocat nervozitate și iritare la Kiev și în alte cercuri occidentale.

Drept urmare, Vaticanul, prin șeful centrului de presă, Matteo Bruni, a fost obligat să facă o serie de clarificări.

Acesta a explicat că expresia „steagul alb”  nu îi aparține Papei ci celui care a realizat interviul.

Întrebarea ziaristului a fost următoarea:

„În Ucraina, sunt unii care cer să existe curajul de a se preda, de a ridica steagul alb. Însă alții cred că acest lucru i-ar legitima pe cei mai puternici. Ce credeți?”

Din răspunsul dat la întrebare se vede că Papa nu a îndemnat la capitularea Ucrainei, ci la negocieri pentru a se pune capăt războiului.

Bruni a declarat:

„Papa folosește și el expresia Steagul Alb ca răspuns la imaginea expusă de realizator, pentru a desemna o încetare a ostilităților, o încetare a focului obținută cu ajutorul curajului de a negocia.”

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a reamintit că, în interviu, Papa Francisc declară de altfel:

„Negocierile nu sunt niciodată o capitulare.”