ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După invadarea Ucrainei, țările UE au instituit sancțiuni asupra importurilor de gaze naturale din Rusia care veneau direct prin conducte.

Nu însă și asupra importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL), care sunt transportate din Rusia cu nave, pe cale maritimă.

Ca urmare a crizei energetice în care UE s-a băgat singură, importurile de GNL din Rusia au explodat, informează Financial Times.

Dacă ritmul actual se va păstra până la sfârșitul anului, în 2023 se va înregistra un record al importurilor de GNL din Rusia.

Acestea au crescut cu 40% în comparația cu 2021.

Până acum, Europa a cumpărat jumătate din totalul exporturilor de gaze naturale lichefiate ale Rusiei.

În topul țărilor mari importatoare de GNL din Rusia, după China, pe locurile doi și trei se situează Belgia, respectiv Spania.

Principalul profitor de pe urma detonării Nord Stream sunt Statele Unite, care au devenit exportatorul nr. 1 de GNL în UE.

Însă Rusia se situează pe locul doi și, datorită distanței mai mici (deci și a prețului) reprezintă un concurent serios pentru SUA, ale cărei vase trebuie să traverseze Oceanul.

Din cauza costurilor suplimentare de prelucrare și de transport, gazul natural lichefiat este cu circa o treime mai scump decât gazul transportat prin conductă.

Prin urmare, Uniunea Europeană dă dovadă de o prostie monumentală: pentru a „sancționa” Rusia, renunță la gazul rusesc ieftin de conductă, dar cumpără tot gaz rusesc, lichefiat, mai scump!

Între timp, economia Rusiei este mai prosperă ca niciodată.