ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația războiului din Ucraina este atât de gravă încât Volodimir Zelenski a fost nevoit să își anuleze călătoria în Spania și Portugalia.

În ciuda ajutoarelor practic nelimitate și necondiționate pe care le primește de mai bine de doi ani încoace, liderul de la Kiev a aruncat vina în cârca „lumii întregi”.

Întrebat într-un interviu acordat postului de televiziune ABC News dacă America este „responsabilă” de ceea ce se petrece acum pe frontul din Ucraina, Zelenski a supralicitat:

„Lumea întreagă este responsabilă de ceea ce se petrece și care i-a dat lui Putin ocazia să ocupe (regiunea Harkov).”

Pentru a pune apoi vechea placă:

„Dar acum, sincer, lumea întreagă ne poate ajuta. Rusia nu ar pune mâna pe teritoriul acestei regiuni dacă am avea cel puțin două sisteme Patriot. Doar două sisteme...”

(Să amintim, en passant, că România are un singur sistem Patriot funcțional, pe care l-a promis Ucrainei, cu ocazia vizitei lui Iohannis la Biden.)

Pentru a brava, Zelenski a ținut joi o ședință de cartier general în Harkov.

Cu această ocazie, el a anunțat o îmbunătățire miraculoasă a situației:

„La ora actuală, situația în regiunea Harkov este în general sub controlul nostru, soldații noștri administrează pierderi importante ocupantului. Însă situația rămâne extrem de dificilă, ne întărim unitățile.”

Însă, marea problemă a Ucrainei, în acest moment, nu o reprezintă lipsa armelor și dotărilor, ci lipsa efectivelor umane, imposibil de suplinit.

Pe de altă parte, un raport recent al Inspectorului General al Pentagonului, Robert Storch, pentru Congresul SUA, denunță grava corupție din Ucraina.

Mita și comisioanele sunt sistemice în Ucraina, iar Ministerul Apărării de la Kiev umflă prețurile de achiziție, se arată în document.

„Percepția corupției a diminuat în Ucraina din 2013 încoace, însă autoritățile acestei țări rămân printre cele mai puțin transparente din Europa.”

Raportul mai arată și că războiul cu Rusia constituie un mediu propice pentru dezvoltarea corupției, „inclusiv mita și comisioanele, costuri de achiziție umflate de Ministerul Apărării, în special pentru cumpărarea de unități letale, deoarece transparența procesului este limitată din cauza nivelului de secretizare al acestor achiziții”.