ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Volodimir Zelenski a anunțat că l-a invitat personal pe Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului să participe la summit-ul de pace din Elveția.

În discursul său televizat către popor din seara de 10 mai, liderul de la Kiev a spus:

„Am avut o discuție cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Am felicitat-o pe Sanctitatea Sa cu ocazia Paștilor, i-am mulțumit pentru rugăciunile sale pentru Ucraina și pentru urările sale călduroare la adresa poporului ucrainean.”

Și Zelenski a precizat:

„Patriarhul Bartolomeu a confirmat participarea la summit-ul mondial pentru pace, ceea ce pentru noi reprezintă un simbol important.”

La summit-ul care va avea loc în Elveția, în zilele de 15 și 16 iunie, a fost invitat să participe și Papa Francisc. Invitația i-a fost făcută Suveranului Pontif de către președinta Elveției, Viola Amherd.

Potrivit ziarului Blick, aceasta a declarat:

„Am avut o discuție interesantă cu Papa într-o atmosferă călduroasă. Am vorbit mai ales despre războiul din Ucraina și despre alte puncte fierbinți din lume.”

Și a adăugat:

„Am invitat Sfântul Scaun. Vaticanul este foarte pozitiv în privința conferinței de pace.”

Totuși, Sfântul Scaun nu a dat încă un răspuns oficial.

Relațiile dintre Kiev și Vatican sunt încordate după ce reprezentantul Sfântului Scaun în Ucraina a fost convocat la Ministerul de Externe din cauza faimoasei declarații a Papei privind „steagul alb”.

Care nu era altceva decât un îndemn la negocieri pentru pace, lucru care l-a iritat foarte tare pe Zelenski.