ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 12 martie 2024, agenții serviciului de securitate ucraineană SBU au descins la domiciliile unor membri și angajați ai Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina.

Au fost efectuate percheziții și au fost operate arestări.

Potrivit unui comunicat al SBU, redactat în cel mai pur stil stalinist și publicat pe Telegram, au fost „demascate” peste 15 persoane, iar patru „figuri cheie” au fost arestate.

SBU a numit aceste descinderi „neutralizarea în Kiev a unei organizații criminale care sabota informațiile la ordinele FSB”.

Mai departe, comunicatul arată:

„Agresorii (!) au produs și difuzat masiv relatări pro-Kremlin și mesaje provocatoare cu scopul de a destabiliza situația socio-politică și a incita la ură religioasă în Ucraina.”

Comunicatul SBU continuă:

„Pe baza probelor strânse, patru reținuți și zece alți membri ai organizației criminale au fost declarați suspecți pe baza următoarelor articole din codul penal ucrainean:

- înaltă trădare comisă sub legea marțială;

- colaboraționism (cu agresorul rus);

- crearea și participarea la o organizație criminală;

- incitarea la ostilitate și la ură religioasă comise în grup organizat;

- justificarea, recunoașterea legalității și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.”

Comunicatul SBU adaugă:

„Problema stabilirii unei măsuri preventive – detenția – este în curs de a fi decisă. Ancheta continuă pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii și a-i traduce pe autorii ei în justiție.”

Și conchide:

„Agresorii riscă închisoarea pe viață.”

Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși s-a pronunțat constant și cu tărie împotriva persecuțiilor la care este supusă Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU).

Ca pentru a demonstra legătura, în aceeași zi de marți, 12 martie, SBU a descins la Centrul de Apărare Juridică al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Avocatul protopop Nikita Cekman a scris pe Telegram că, potrivit normelor legale în vigoare, o percheziție la locul de muncă al unui avocat nu poate fi efectuată decât urmându-se o procedură specială, care nu a fost respectată de agenții SBU.

Cekman a arătat că securiștii nu au putut prezenta o decizie juridică autorizând percheziția, dar asta nu i-a împiedicat să spargă ușile și să forțeze încuietorile.

BOU a aparținut de Patriarhia Moscovei până în luna mai a anului 2022, când, în urma invaziei Rusiei, și-a proclamat independența.

Însă Kievul afirmă că aceasta este o oficină a Moscovei și dorește să o interzică prin lege.

Împotriva ei, regimul Zelenski a declanșat o uriașă campanie de diabolizare și persecuții – confiscări abuzive și închideri de biserici, incendieri, preoți și ierarhi agresați și hărțuiți în justiție etc.

Toate acestea au fost denunțat sistematic de Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși.

Avocatul american al BOU, Bob Amsterdama condamnat într-o postare pe X arestarea celor patru ziariști, cerând comunității internaționale să denunțe suprimarea libertății presei în Ucraina.

Citat de site-ul Save the UOC (Salvați BOU), Amsterdam a declarat:

„Potrivit informațiilor furnizate de sursele noastre, aceste descinderi ale poliției secrete NU se bazează pe nici o dovadă.

„Au fost înscenate de SBU pentru a stârni frica și ura și a dezbina și mai mult o țară aflată în război.

„Ele trebuie condamnate de organizațiile internaționale de apărare a libertății presei.”

Și avocatul american adaugă că descinderile au avut ca scop să „genereze entuziasm față de recent revizuitul Proiect de Lege 8371 pentru scoaterea în afara legii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.