ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UDMR Arad pregăteşte, ca în fiecare an, comemorarea celor 13 generali, pe care românii îi consideră criminali şi maghiarii eroi, care au contribuit la revoluţia maghiară din anii 1848 - 1849.

Cei 13 generali, afirmă Bognar Levente, unul dintre liderii UDMR Arad, sunt „eroi executaţi de tirania absolutismului, pentru că au crezut în idealul revoluţiei popoarelor de la 1848” şi sunt comemoraţi, chiar dacă doar patru au fost maghiari.

Acelaşi lider UDMR Arad susţine că afirmaţia conform căreia în anii 1848 - 1849 armatele maghiare ar fi ucis 40.000 de români este "o minciună a extremiştilor”, care „otrăvesc buna convieţuire", istoricii stabilind că „cifra nu este cea reală” (cifra a fost stabilită exact de către istorici, nu doar de către cei români - n.n.).

Comemorarea, organizată de către UDMR Arad, are loc sub titulatura "Zilele maghiare arădene" şi presupune manifestări culturale, religioase, expoziţii, între 26 septembrie şi 6 octombrie, în colaborare cu ONG-urile şi bisericile maghiare din Arad.

Liderii UDMR Arad, Bognar Levente şi Farago Peter, declară că filiala va strânge, cu această ocazie, 7.300 de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Kelemen Hunor la Preşedinţia României.