ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datele personale ce includ mesaje, liste de contacte și fotografii pot fi extrase din telefoanele Iphone prin tehnici ce nu au fost făcute publice de angajații Apple, a recunoscut compania săptămâna trecută.

Potrivit Reuters, aceleași tehnici de extragere pot fi folosite și de oamenii legii sau alții cu acces la calculatoarele "de încredere" la care posesorii de telefoane Iphone s-au conectat, declară expertul în securitate care i-a forțat pe cei de la Apple să recunoască.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc săptămâna trecută, cercetătorul Jonathan Zdziarski arată cum serviciile despre care Apple pretinde că sunt servicii de diagnosticare menite să ajute inginerii, preiau o cantitate impresionantă de date personale.

Zdziarski mai precizează că utilizatorii nu sunt notificați că aceste servicii rulează și, în consecință, nu le pot dezactiva.Nu există o metodă prin care posesorii de telefoane Iphone să știe la ce calculatoare au fost conectate aparatele lor prin procesul de backup și nici nu pot bloca viitoare astfel de conexiuni.

Pe masură ce prezentarea lui Zdziarski a devenit cunoscută, au apărut acuzații cum că Apple ar colabora cu Agenția de Securitate Natională. Apple însă a negat aceste acuzații.

"Am creat IOS astfel încât funcțiile sale de diagnosticare să nu compromită securitatea și intimitatea utilizatorilor dar în același timp să poată furniza informațiile necesare pentru a ajuta dezvoltatorii Apple și departamentele IT să repare problemele tehnice ce pot apărea" declară Apple. "Un utilizator trebuie să își fi deblocat aparatul și să fi fost de acord cu conectarea la calculator înainte ca respectivul computer să fie capabil de accesare a datelor necesare pentru diagnosticare", mai adaugă reprezentanții Apple.

Zdziarski recunoaște că nu crede că aceste servicii au drept scop spionajul dar adaugă că ele extrag mai multă informație decât este nevoie și aceasta fără să anunțe.

Analistul pe probleme de securitate ,Rich Mogull, susține analiza lui Zdziarski ca fiind corectă din punct de vedere tehnic.

"Adună mult mai multă informație privată decât au nevoie și astfel încalcă siguranța personală", explică Mogull, preșendintele executiv al Securosis.

Mogull mai adaugă că din moment ce aceste tehnici există, oamenii legii le vor folosi când vor avea nevoie și vor confisca sau vor intra în telefoanele indivizilor suspectați.

"Vor profita de orice tehnică legală pe care o au la dispoziție și poate chiar vor merge și mai departe", declară Mogull despre anchetatorii guvernamentali.

Întrebați dacă Apple a folosit aceste tehnici pentru a îndeplini cererile oficialilor guvernamentali, Apple a refuzat să răspundă imediat.

Telefoanele Iphone sunt considerate mai sigure decât cele ce operează cu Android în parte pentru că Google nu poate transmite reparații de software direct pe aceste aparate.