ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din cauza embargoului rusesc și a supraproducției de anul trecut din Europa, producătorii români de cartofi se află într-o situaţie disperată. Astfel, aceștia nu doar că nu au reușit să își vândă producția, dar au fost paralizați de cantitățile masive de cartofi venite din alte țări.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Cătălin Condrea,vicepreședintele Asociației Cartofului din România, afirmă că, în acest moment,peste 80% din cantitatea de cartofi de pe piața românească provine din importuri și nu din grădinile oamenilor.

Doar AZI, 70% REDUCERE la genti

Din cauza invaziei de cartofi polonezi și germani, producătorii au ajuns să își vândă produsele cu prețuri mai mici decât cele de producție. Astfel, pentru producerea unui kilogram de cartofi sunt necesari 50 de bani, dar se vând cu 30-40 de bani pe kilogram.

Reprezentanții asociației mai spun că nu reuşesc să îşi vândă produsele deşi cartofii din România sunt mult mai buni la gust decât cei foarte mari, proveniți din străinătate, și mult mai sănătoși, chiar dacă sunt  mai mici.

Cultivatorii speră că după intrarea în vigoare a noului cod fiscal, cartofii vor fi puși alături de legume și fructe și vor beneficia de o reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată, la 9%. Ei spun că dacă acest lucru nu se va întâmpla, ar putea fi  nevoiţi să renunțe la afaceri.

“Vrem să scadă TVA la 9%, ca să descurajeze importurile și să putem scăpa de faliment”, au afirmat cultivatorii pentru AGRO TV.