ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iuliu Winkler, candidat al UDMR la parlamentul european, a declarat că visul comunităţii maghiare de a avea autonomie teritorială, a început în martie 1990, la Târgu Mureş.

În martie 1990 au avut loc mai multe incidente violente, în care cetăţeni români de etnie maghiară au atacat şi vandalizat posturi de poliţie, totul culminând cu violenţele de la Târgu Mureş,în care cinci oameni au murit, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. De asemenea, o biserică ortodoxă a fost incendiată.

"Acest drum a început în martie 1990 la Târgu Mureş şi ne conduce astăzi în a fi mai eficienţi în prezenţa noastră în UE, acest drum ne conduce către înfăptuirea idealurilor comunităţii noastre, idealuri şi, vorbesc la plural, pentru că este vorba de multe obiective pe care ni le dorim, începând de la statutul comunităţilor noastre, care trebuie să fie diferit în Secuime, aici, în Ţinutul Secuiesc, unde ne dorim obţinerea autonomiei teritoriale, sau în alte regiuni ale Ardealului locuite de maghiari, unde dorim autonomie culturală sau dorim adoptarea legii privind minorităţile naţionale, lege care asigură viitorul comunităţii, nu neapărat al comunităţii maghiare, numai acolo unde suntem puţini, unde suntem în minoritate, dar şi a comunităţilor celorlalte minorităţi naţionale şi etnice din România, ce 18 comunităţi care sunt recunoscute în Consiliul Minorităţilor Naţionale", a afirmat Iuliu Winkler.

Winkler a mai afirmat că îşi doreşte o Europă a regiunilor, în care Transilvania să fie recunoscută ca atare.

"Ne dorim noi, UDMR, o Europă a regiunilor şi o Europă a comunităţilor, o Europă, în viitor, care să fie a tuturor cetăţenilor, pentru că aşa a pornit la drum, în urmă cu 60 ani, construcţia europeană, ne dorim o Europă în care Transilvania, Erdely, Siebenburgen să fie o regiune la fel de recunoscută cum este Bavaria, Alsacia sau Tirolul de Sud şi credem că într-o astfel de Europă şi viitorul comunităţii noastre este asigurat", a afirmat Iuliu Winkler.

 

http://dai.ly/xhpz9s