ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vă prezentăm cele zece castele în galeria de mai jos, printre care se numără și Castelul Corvinilor (cunoscut şi drept Castelul Huniazilor), care datează din secolul al XV-lea, când Iancu de Hunedoara a decis să transforme o cetate de piatră într-un castel fortificat. Castelul - construcţie impunătoare, cu turnuri, bastioane şi un donjon - are parte şi de câteva interesante legende, cea mai cunoscută și povestită legendă avându-i drept protagoniști pe trei prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-ar fi promis libertatea dacă sapă o fântână în curtea castelului. Turcii ar fi reușit, după 15 ani de săpături, să dea de apă, însă soția lui Iancu, căci acesta murise între timp, nu a respectat promisiunea și a ordonat uciderea prizonierilor.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Legenda spune că aceștia au cerut, drept ultimă dorință înainte de moarte, să scrie o inscripție pe cheile fântânii, “Apă ai, inimă nu”, drept dovadă peste timp a încălcării promisiunii date. În realitate, inscripția cu caractere arabe poate fi văzută acum pe unul dintre contraforții capelei și se traduce astfel: "Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică", relatează ivisit.ro.

Cea de-a două istorisire transmisă din bătrâni se referă la corbul cu un inel de aur în cioc ce apare pe blazonul familei Corvinilor. Legenda spune că Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, care i-ar fi dăruit mamei băiatului, înainte ca acesta să se nască, un inel de aur, pentru a-l recunoaște pe fiul său atunci când acesta va merge la curtea regală. Pe când Iancu era copil, familia face un popas în timpul unei călătorii și mama lui uită inelul pe ștergarul cu merinde. Un corb, atras de strălucirea podoabei, îl fură, însă Iancu îl doboară cu arcul și recuperează inelul. Ani mai târziu, când ajunge pentru prima dată la curtea regelui Sigismund, Iancu povestește pățania cu inelul, iar regele decide ca simbolul familiei să fie, din acel moment, corbul cu inel de aur în cioc.

Castelul Hohenzollern, Germania

1

Sursă foto: Getty Images

Castelul Bouzov, Cehia

2

Sursă foto: Getty Images

Castelul Eilean Donan, Scoția

3

Sursă foto: Getty Images

Castelul Neuschwanstein, Germania

4

Sursă foto: Getty Images

Castelul Corvinilor

5

Sursă foto: Getty Images

Castelul Hohenwerfen, Austria

6

Sursă foto: Getty Images

Castelul Predjama, Slovenia

7

Sursă foto: Getty Images

Castillo de la Mota, Spania

8

Sursă foto: Getty Images

Castelul Carreg Cennen, Țara Galilor

9

Sursă foto: Getty Images

Castelo De Guimaraes, Portugalia

 

 

 

10

Sursă foto: Getty Images