ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


[caption id="attachment_68573" align="alignleft" width="316"]FOTO: Mediafax FOTO: Mediafax[/caption]

Un chirurg de la spitalul Kalinin din Doneţk a prezentat miercuri AFP imagini cu o operaţie, prin care unui rănit i se îndepărta o schijă provenită de la un obuz cu fragmentare, în timp ce Kievul a dezminţit folosirea unor astfel de arme.

Livrare gratuita in 24 de ore!

"Am operat un rănit căruia i-a intrat în plămân una dintre schije. A supravieţuit. Era un luptător rănit la începutul ostilităţilor, venea din Slaviansk", la 200 de kilometri nord-est de Doneţk, a explicat Oleksandr Kuzneţov, şeful secţiei de chirurgie de la spitalul Kalinin, arătând fotografii realizate în timpul operaţiei şi radiografiile făcute înaintea operaţiei, care arată clar o schijă. Una dintre aceste fotografii, păstrată în arhivele informatice ale spitalului, arată o schijă scoasă din corpul pacientului, potrivit doctorului Kuzneţov, cu o lungime de aproximativ patru centimetri, pe o bucată de pânză cu urme de sânge.

Cu o zi înainte, un alt chirurg de la acelaşi spital a afirmat pentru AFP că a extras de zeci de ori schije de acest fel din corpurile răniţilor de la începutul ostilităţilor dintre forţele proruse şi cele ucrainene în mai.

"Aceste schije provoacă răni în profunzime. Ni s-a întâmplat să găsim până la 20 sau 30 de schije în corpul unui rănit", a adăugat chirurgul sub acoperirea anonimatului.

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a acuzat forţele ucrainene că folosesc arme cu fragmentare, ceea ce Kievul a dezminţit imediat.