ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 2 septembrie se împlinește un an de la moartea lui Ionuț Anghel, copilul de 4 ani sfâșiat de câini după ce el și fratele său de 6 ani au fost atacaţi de șase maidanezi pe un teren privat din Capitală. Doar băiatul cel mare a reușit să scape. Copiii fugiseră de lângă bunica lor din parcul Tei, relatează Digi24.

„Nici cinci minute. Nu a durat cinci minute, dacă plecam după bancă nu știa de unde să mă mai ia. Și am stat pe bancă să aștept. I-am căutat. Am întrebat lumea”, a povestit atunci bunica lui Ionuț.

Imediat după tragedie, au început protestele şi de scandalurile, iar Administraţia Domeniului Public sector 2 şi societatea privată pe terenul căreia a murit copilul au fost trimise în judecată, dar procesul nu s-a terminat încă.


Moartea copilului, dincolo de durerea familiei, a atras atenția asupra unei probleme vechi de două decenii: cea a câinilor fără stăpân, iar sute de persoane au ieşit în stradă zile pentru a cere ca pe străzile din Capitală să nu mai fie maidanezi.


Anul trecut, aproximativ 64.000 de câini fără stăpân erau în Bucureşti, iar 40 de persoane ajungeau zilnic la spital cu muşcături, autorităţile locale din Capitală spunând atunci că legea nu le-a permis să ia măsuri ferme în această privinţă, dar la o săptămână de la moartea băiatului, problema a ajuns pe agenda parlamentarilor care au dezbătut şi adoptat în timp record o lege care timp de șase ani fusese uitată în sertare: cea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân.


După zece luni de la adoptarea actului normativ, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a anunţat că a strâns de pe străzi aproximativ jumătate din maidanezi, 2.000 fiind în adăposturi.


„(Cum am reuşit să scădem numărul de muşcături?) Scăzând numărul de câini de pe străzi. Am închis situaţia cu 34.000 de caini capturaţi, din care 16.000 de câini adoptaţi şi 16.000 de câini eutanasiaţi”, a declarat Răzvan Băncescu, coordonatorul ASPA.


În cazul morţii lui Ionuț Anghel, două persoane juridice au fost trimise în judecată: societatea comercială care deţinea terenul unde s-a produs tragedia şi ADP sector 2.