ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși omenirea pare să se axeze pe terorism, ca potențial pericol global, un istoric israelian, Yuval Noah Harari, afirmă că lucrurile s-ar putea schimba dramatic din momentul în care creierul uman și calculatoarele vor putea să interacționeze direct.

Harari este autorul best-sellerului, "Sapiens: A Brief History of Humankind", carte apărută la Ierusalim și tradusă deja în 30 de limbi.

Într-un dialog cu economistul Daniel Kahneman, Harari prezice un viitor în care tehnologia va putea construi "trupuri și creiere", iar milioane de oameni vor deveni "inutili".

[P] FATA NEVAZUTA A HOMOSEXUALITATII - comanda online

"Odată descifrată o problemă precum, să zicem, interfața directă creier-calculator… atunci când creierele și calculatoarele vor putea să interacționeze în mod direct, acesta este sfârșitul istoriei, sfârșitul biologiei, așa cum o știm. Nimeni n-are nici cea mai mică idee ce se va întâmpla odată ce vom realiza asta. Atunci când viața va putea evada din tărâmul organic în marele tărâm anorganic, consecințele sunt de neimaginat pentru că imaginația noastră este acum ancorată în organic", afirmă Yuval, citat de siteul Anacronic.ro.

Acesta descrie momentul în care creierul și calculatorul vor interacționa ca "noua revoluție industrială", dar la un alt nivel. Istoricul evreu consideră că cine nu va prinde trendul, va dispărarea din istorie.

"Ce se întâmplă acum seamănă cu o a doua Revoluție Industrială, numai că nu producem textile, mașini, vehicule sau chiar arme. De data asta, produsul îl reprezintă chiar oamenii.
Practic, învățăm să producem trupuri și creiere. Trupurile și creierele vor fi cele două produse principale în noul val generat de toate aceste schimbări. Iar dacă există un decalaj între cei care știu să producă trupuri și creiere și cei care nu știu, atunci acest decalaj este cu mult mai mare decât orice am întâlnit până acum de-a lungul istoriei.
De data asta, dacă nu ești suficient de rapid în a deveni parte a revoluției, este foarte probabil să dispari. Țări precum China au ratat Revoluția Industrială, dar 150 de ani mai târziu au reușit cumva să recupereze în termeni economici datorită forței de muncă ieftine. Acum, cei care pierd trenul nu vor mai beneficia de o a doua șansă. Acum, dacă o țară sau un popor rămâne în urmă, nu va reuși niciodată să recupereze, mai ales că mâna de lucru ieftină nu va mai avea nicio importanță. Odată ce știi să produci trupuri și creiere, forța de muncă ieftină din Africa, Asia de Sud sau de aiurea pur și simplu nu mai contează. Așadar, în termeni geopolitici, am putea asista la o repetiție a secolului 19, dar la o cu totul altă scară".

Harari, care este și homosexual, afirmă că vor exista milioane de oameni "inutili", care vor descoperi că "sunt lipsiți de sens și valoare". Acesta prezice că industria divertismentului își va da mâna cu industria farmaceutică pentru a-i scoate pe "inutili" din această stare.

"Problema este escaladarea plictisului, ce să faci cu oamenii și cum să-și găsească un sens în viață în condițiile în care sunt, practic, inutili, lipsiți de sens și valoare. Presupun că hrana nu va fi o problemă. Cu tehnologii atât de avansate, vom putea produce hrană pentru toată lumea. Presupun că soluția, pentru cei mai mulți, va fi o combinație de medicamente/droguri și jocuri pe calculator… se întâmplă deja. Sub diverse titluri sau rubrici, vedem din ce în ce mai mulți oameni petrecând din ce în ce mai mult timp sau rezolvându-și problemele personale în compania calculatorului și a drogurilor, fie ele legale sau ilegale".

Istoricul consideră că nu Orientul Mijlociu este important pentru viitorul omenirii, ci Silicon Valley, acolo unde "oameni precum Ray Kurzweil crează noi religii".