ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emisiunea "Săptămâna sub lupă" a dispărut din grila postului Digi 24. Realizatorul Tudor A. Otulescu a fost luat la întrebări după ce a realizat o emisiune despre un subiect sensibil, extremismul maghiar. Într-un interviu pentru site-ul Reporter Virtual, Tudor A. Otulescu povesteşte cum a ajuns să plece de la postul de ştiri patronat de Zoltan Teszari.

"Timp de 9 luni am făcut emisiunea “Săptămâna sub lupă”. Fără politică editorială, fără comenzi. Simplist vorbind, pur şi simplu, ce-mi trecea prin cap, aia făceam la televizor. Până la urmă, era o emisiune retrospectivă, de sâmbătă după-amiază. Şi m-am gândit că oamenii sunt sătui de o săptămână plină de sânge pe ecrane. Sau de hepatită, cum vrei s-o iei. În fine, am considerat că evidenţele pot fi amendate şi într-un mod mai relaxat, fără a deveni penibili. Şi am încercat, acolo unde subiectele permiteau, să aduc în dezbateri oameni care, la prima vedere, nu prea aveau nimic în comun. Şi de multe ori mi-a ieşit ce mi-am propus: să arăt şi alte unghiuri din care sunt văzute problemele (vezi audienţele). Şi cum spuneam, 9 luni, nimeni din redacţie nu m-a întrebat de sănătate: ce faci în emisiune, ce invitaţi ai, despre ce vorbeşti, ce materiale bagi? Nimic. Nici măcar după emisiune nu aveam niciun comentariu. Nici de bine, nici de rău. În fine… Şi-a venit “fatidica” zi de 17 august. Cu un week-end înainte, adică exact după emisiunea mea anterioară, a început scandalul cu Vona Gabor, Yobbik şi extremismul maghiar. Iar eu am decis că este un subiect de discutat. Nici prin cap nu mi-a trecut ce va urma. Atenţie! Mai făcusem emisiune despre maghiari, autonomie, etc. Şi chiar mai dură. Ca să ne-nţelegem, nu am ocolit niciodată subiectul, chiar lucrând la Digi24. Bref. I-am invitat în platou pe Florian Bichir şi pe Dan Boanţă. Iar prin telefon, Aurel Vainer, Valeriu Tabără, Bogdan Diaconu şi Peter Ekstein-Kovacs. Materialele erau cu ştirile săptămânii: declaraţiile lui Vona Gabor, Traian Băsescu, Titus Corlăţean, Victor Ponta, etc. Totul a mers ca uns până în ultimele cinci minute ale emisiunii când, după un calup de materiale cu declaraţii, Peter Ekstein-Kovacs explodează că nu se aştepta la o asemenea emisiune la Digi24 şi că nu l-am lăsat să vorbească. Eu cu Bichir şi cu Boanţă, ne uitam unii la alţii şi nu pricepeam ce se întâmplă, mai ales că Ekstein-Kovacs a vorbit cât a vrut. Şi ce-a vrut. Se termină emisiunea şi plec din Bucureşti. Iar duminică, cumva tangenţial, îmi ajunge la urechi că ar fi ieşit discuţii după emisiune. Fără ca pe mine să mă sune cineva din conducerea postului! Şi din exces de zel, mă întorc în Bucureşti. Iar luni, mă prezint la post să văd ce naiba s-a întâmplat. Din respect pentru mine, pentru anumiţi oameni şi pentru faptul că până atunci lucrurile au fost ok, nu voi povesti nemerniciile din acea zi ale unui individ cu “funcţie” (oricum, n-o mai are; s-a vindecat)! Pe scurt, decizia conducerii a fost seacă: “ţi-am suspendat emisiunea!” Aşa, dintr-o dată!!! Motivul: invitaţii nu cadrează cu conceptul Digi24! Asta în condiţiile în care toată lumea ştia, încă de vineri, cine sunt invitaţii… Concluzia? Trăgeţi-o voi. Eu, o am pe a mea. Şi, imediat, le-am pus demisia pe masă! Deh! Coloana vertebrală, bat-o vina! Încă mă semnez Otulescu, nici Cretinescu, nici Lingirescu! Asta-i povestea!

Până în 17 august, aş fi băgat mâna-n foc pentru independeţa editorială a Digi24. Acolo, mie nu mi-a cerut nimeni nimic! Chiar dacă prin redacţie curgea un fin curent… Acum, după păţania mea, nu ştiu ce să mai spun. Nu cred în întâmplări… pleznite din coincidenţă :))) Despre restul? Cred că este evident. Vrei să-l auzi înjurat pe Băsescu, ştii unde să dai. Vrei să-l vezi spurcat pe Ponta? Nimereşti butonul din prima. Vrei un post dizident? Clik pe roşu… Vrei chiloţi, nunţi ţigăneşti, fufe pe tocuri de 20 şi buze botoxate… iar e simplu. Dar ăla nu e jurnalism. E prostituţie organizată! Nu-mi judec colegii. Pe unii îi cunosc bine. Chiar sunt jurnalişti buni, culţi, cu stil. Dar, unde să presteze? Ce să facă? În piaţa asta, a presei, se pot muta doar de la o matroană la alta. Şi ăsta a fost unul dintre motivele care m-au făcut să mă gândesc şi mai mult la conceptul Independenta.net. Aici, nu constrângem pe nimeni! Dar, vrem să deranjăm! Să-i deranjăm pe ăia care cred că pot controla totul, care dau legi ca să ne bage pumnu-n gură! În plus, on-line-ul câştigă tot mai mult teren. Am prieteni care nu au televizor în casă. Şi sunt foarte, foarte bine informaţi!", a spus  Tudor A. Otulescu.

Reţeaua RCS-RDS este implicată zilele acestea într-un alt mega scandal referitor la retransmisia postului Eurosport. După ce postul Eurosport a achiziţionat drepturile tv pentru Premier League, firma de cablu a început boicotul. Trebuie amintit faptul că RCS-RDS deţine trei posturi tv cu profil sportiv, iar Eurosport ar fi devenit o concurenţă serioasă odată cu transmisia celui mai puternic campionat de fotbal din lume.

Ce s-a întâmplat sâmbătă, 21 decembrie. Pe canalul Eurosport se difuza meciul dintre FC Liverpool şi Cardiff City. Din minutul 44 al meciului, transmisia s-a întrerupt brusc şi telespectatorii arondaţi la companiile de cablu RCS/RDS şi Dolce nu au mai putut urmări meciul de fotbal, ci o competiţie de schi ce avea loc în Elveţia. Chiar dacă nimeni nu o spune direct, cele două companii au întrerupt transmisia pentru a nu face concurenţă meciurilor Concordia Chiajna - Viitorul Constanţa şi Astra Giurgiu - Steaua, difuzate de Digi Sport şi Dolce Sport.  Ceea ce s-a crezut că este doar ceva temporar, s-a prelungit însă, şi cele două companii nu au transmis nici următoarele meciuri din Premier League de sâmbătă şi duminică după-amiază. Practic meciurile din campionatul englez au fost văzute pe Eurosport 1 doar de abonaţii UPC şi de abonaţii altor societăţi de cablu de anvergură mai mică.

RCS-RDS a decis în urmă cu un an să scoată din grila de programe retransmise prin satelit posturile Antena Group. Posturile Discovery au dispărut cu totul, după ce reţeaua de cablu a înfiinţat programe asemănătoare.