ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iulian Rusu are 24 de ani şi a reuşit să obţină medalia de aur la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent, ce a avut loc la Cluj Napoca brevetând o pâine din făină de cânepă!

[P] Comanda online Studiul China - Cel mai complet studiu despre nutritie

Cine aude de cânepă se gândeşte direct la un drog. Există însă două tipuri de cânepă: Cannabis indica, cânepa indiană, din care se fac droguri, şi Cannabis sativa folosită în partea industrială şi alimentară. Tânărul a explicat cum a ajuns să inventeze acest produs alimentar.

"Acum doi ani căutam o temă pentru licenţă. Profesorul Marcel Duda, din cadrul Facultăţii de Agricultură, coordona atunci un doctorat legat de producerea seminţelor de cânepă şi, din discuţie în discuţie, mi-a spus câteva lucruri interesante despre seminţele de cânepă. De acolo mi-a venit ideea să fac pâine şi cu făină de cânepă. Apoi am vorbit cu doamna inginer Crina Mureşan şi am stabilit să facem un produs nou, de panificaţie, care nu este pe piaţă", povesteşte Rusu pentru Adevarul.

Legea română prevede că în alimente nu se poate folosi un adaos mai mare de 20% de făină din cânepă. De aceea, inventatorul a creat patru tipuri de pâine, în funcţie de proporţia de făină de cânepă folosită: 5%,10%, 15% şi 20%. Acest tip de pâine are un indice glicemic scăzut şi poate fi consumată şi de cei care suferă de diabet.

Medicul nutriţionist Adrian Copcea s-a arătat încântat de ideea unei astfel de pâini. Acesta recunoaşte beneficiile acestui nou produs pentru memorie, pentru cei ce suferă de osteoporoză şi constipaţie, însă are ceva rezerve în privinţa diabetului. ”E binevenită ideea de a folosi seminţe din cânepă cu multe beneficii în crearea unei pâini. Nu mă aştept să aibă mari efecte în privinţa diabetului zaharat unde contează cantitatea de pâine consumată, însă recunosc celelalte beneficii legate de îmbunătăţirea memoriei, constipaţie şi osteoporoză”, afirmă nutriţionistul Adrian Copcea pentru Adevarul.