ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


TVA-ul ar putea scădea de la 24% la 5%, dacă se va îndeplini dorinţa patronatelor din agricultură, informează Mediafax.

Patronatele motivează decizia prin faptul că o astfel de scădere a cotei TVA ar duce la diminuarea evaziunii fiscale în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro.

România se află pe locul 2 într-un top al TVA-ului la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde cota este 25%. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda - 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%.

"Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polo­nez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arată în analiza făcută de cele şase patronate, printre care se numără Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

Un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 euro cât plăteşte un polonez. În Polonia, TVA-ul este doar 5%, iar în România 24%.

Scăderea TVA-ului la carnea de porc în Ungaria a dus la decizia mai multor procesatori din vestul României de a cumpăra carne din ţara vecină.

"Crescătorii din zonă, care sunt acum ameninţaţi de faliment, aşteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei", au spus reprezentanţii patronatelor.

"Vecinii noştri din Vest au scăzut TVA la carne la 9%. În scurt timp producătorii vor închide şi ne vom muta piaţa în ţările vecine", a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Acesta l-a acuzat pe Traian Băsescu pentru decizia de a mări TVA-ul.

"TVA mărit este decizia unui singur om, care nu a ascultat pe nimeni. Este vorba de preşedintele naţiunii române, Traian Băsescu", a precizat el.