ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima oară după foarte mult timp, benzina s-a ieftinit substanţial în România. Acum, carburantul a pierdut 17% din preţ faţă de maximul din 2014 şi este la minimul ultimilor trei ani şi jumătate.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Chiar şi aşa, preţul este ridicat atât pentru români, dar şi în comparaţie cu tarifele din alte ţări. De exemplu, Venezuela este ţara cu cel mai ief­tin litru de benzină din lume, acesta costând numai 0,01 dolari în statul sud-american, arată un clasament alcătuit de Bloomberg şi preluat de zf.ro. Benzina este ieftină și în Arabia Saudită (0,12 dolari litrul), în Kuweit (0,21) sau în Emiratele Arabe Unite (0,47).

Norvegia este țara cu cea mai scumpă benzină din lume. Aici, un litru de benzină costă 2,45 dolari pe litru. Norvegia este urmată de Turcia, cu 2,23 dolari pe litru și de Hong Kong, cu 2,15 dolari pe litru.

România, la mijlocul clasamentului

În România, litrul de benzină s-a ieftinit cu aproape 17% comparativ cu maximul atins anul acesta la finalul lunii iulie, nivelul de acum fiind cel mai redus din ultimii trei ani şi jumătate. Astfel, de la un maximum de 6,39 lei, azi un litru de benzină poate fi achiziţionat cu 5,31 lei, la fel ca în primăvara anului 2011.

În noua ediţie a cla­sa­men­tului „Pain at the pump” („Durere la pompă” – n. r) realizat de Bloomberg sunt ordonate 61 de sta­te în funcţie de preţul plătit pentru litrul de benzină. În cazul analizei au fost luate în considerare preţurile medii din perioada 29 septembrie – 11 noiembrie.

Cu 1,62 dolari litrul de benzină, România se află pe locul 29, la mijlocul clasamentului care ia în calcul 61 de state din lume.