ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul lui Viktor Orban continuă războiul cu sistemul bancar din ţara sa. După ce a introdus ce mai mare taxă specială din Europa şi taxa pe tranzacţiile finaciare, ce au costat băncile 1,7 miliarde de dolari, Orban mai pregăteşte o măsură în favoarea clienţilor.

Astfel, băncile din ţara vecină ar putea fi obligate să returneze împrumutaţilor circa 1.000 de miliarde de forinţi (3,17 miliarde euro) după ce guvernul Orban a extind obligaţiile instituţiilor financiare legate de modificarea unilaterală a contractelor de creditare, informează Bloomberg, citat de paginadebanci.ro.

Antal Rogan, unul din liderii partidului de guvernământ Fidesz, a prezentat un proiect de lege referitor la obligaţiile băncilor faţă de împrumutaţii dezavantajaţi de modificarea creditelor. Guvernul Orban a obligat deja băncile să convertească împrumutri în valută, după ce clienţii au avut greutăţi în a rambursa datoriile din cauza deprecierii monedei ungare.

Proiectul de lege prezentat vineri în Parlament extinde obligaţiile băncilor, de returnare de fonduri către clienţi, la toate împrumuturile rambursate de aceştia în ultimii cinci ani, inclusiv cele rambursate în 2011 în cadrul unui program special, în care cursul de schimb a fost stabilit sub nivelul din piaţă.

Printre alte măsuri, parlamentarii unguri intenţionează să elimine în totalitate împrumuturile în valută, aceste modificări urmând să ducă la o scădere a ratelor, în medie, cu 25%, a afirmat Rogan.

Legea se va aplica împrumuturilor ipotecare, pentru automobile sau pentru locuinţe din ultimii10 ani, ai căror termeni au fost modificaţi incorect şi unilateral, precum şi creditelor în valută cu rate de schimb dezavantajoase.

Cele mai importante bănci din sectorul bancar ungar, în afara OTP, sunt Erste Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Intesa SanPaolo şi KBC Groep.