ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul de limbă maghiară Haromszek, ce apare la Sfântu Gheorghe în judeţul Covasna, afirmă că Guvernul României pregăteşte "colonizarea" zonei cu români, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române(BOR), notează DanTanasa.ro.

Autorul articolului, Bokor Gabor, spune că acest deziderat s-a avut în vedere prin cedarea Hotelului "Bradul" din Covasna către Episcopia Ortodoxă din Harghita şi Covasna, iar stabilimentul va fi folosit pentru cazarea basarabenilor care vor primi cetăţenia română, urmând apoi să se stabilească definitiv în zonă.

Prin această mutare, statul român ar urmări să schimbe raportul etnic din zonă, scrie cotidianul.

La sfârşitul anului trecut, Consiliul Naţional Secuiesc a emis un comunicat prin care susţinea că statul urmăreşte să "românizeze" zona, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române.

Covasna a fost locuită, conform documentelor şi descoperirilor arheologice, atât de populaţii dacice, cât şi de romani.  Cetatea Zănelor, dar şi castrele de la  Brețcu (Augustia), Boroșneu Mare, Comolău / Reci și Olteni demonstrează existenţa populaţiei autohtone, ce ulterior a devenit română, pe aceste teritorii.  Secuii au apărut târziu, în secolul XIII.