ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aviația militară a SUA schimbă regulile din mers. Expresia ”Așa să-mi ajute Dumnezeu”, din jurământul depus de cei care intră în US Air Force, nu mai este obligatorie ca până acum. Decizia a fost luată recent de oficialii Consiliului General al Departamentului Apărării, după ce, de curând, un pilot american ateu care a refuzat să rostească fraza ”Așa să-mi ajute Dumnezeu”, a fost înștiințat că va fi nevoit să părăseacă Forțele Aeriene.

În urma unei revizuiri a regulamentului, de către responsabili ai Departamentului Apărării, US Air Force va permite de-acum înainte piloților să sară peste această frază dacă doresc. Schimbarea va intra imediat în vigoare, se spune într-o declarație a Air Force, scrie Washington Post.

Am decis să eliminăm orice frază care ar putea încălca grav libertatea religioasă a piloților”, a precizat un oficial al Forțelor Aeriene, adăugând că s-au făcut corecțiile necesare pentru a se asigura că drepturile acestora sunt protejate.

Această chestiune a provocat polemici aprinse la începutul lunii, în urma unei scrisori înaintate de  American Humanist Association, care aducea în atenție cazul unui pilot american, de la baza aeriană din Creech, Nevada, căruia i s-a refuzat reangajarea în US Air Force pentru că a refuzat să rostească ”Așa să-mi ajute Dumnezeu”. Asociația a amenințat că va acționa Forțele Aeriene ale SUA în judecată, dacă pilotul nu va fi reprimit, pe motiv că obligarea acestuia să rostească jurământul față de Dumnezeu încalcă grav Constituția SUA.

Schimbarea regulamentului a fost salutată de Asociație.

În trecut, piloţii puteau să opteze pentru o frază alternativă şi să evite expresia "Așa să-mi ajute Dumnezeu" la momentul depunerii jurământului. Însă US Air Force a schimbat această practică în octombrie 2013, când a decis că fraza este obligatorie.