ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Virusul SARS, gripa porcină și gripa aviară nu mai sunt de actualitate, deși, în urmă cu câțiva ani, reprezentau o amenințare la fel de mare cum pare să fie astăzi Ebola. Au lăsat în urmă sute de victime și au pus pe jar o lume întreagă, dar specialiștii se laudă că au câștigat măcar o parte din lupta cu aceste amenințări, eradicându-le sau cel puțin îmblânzindu-le. Cert este că, de pe urma acestor amenințări, întreținute mediatic, industria farmaceutică a făcut bani frumoși.

Cărți audio de Grigore Leșe

Boala vacii nebune a fost eradicată, virusul gripei porcine a fost îmblânzit de un vaccin antigripal sezonier, gripa aviară continuă să rămână o gravă problemă veterinară, dar nu mai reprezintă un pericol pentru om, scrie site-ul Il Giornale.

Astăzi, toate acestea pălesc în fața noii amenințări care se conturează de ceva vreme:Ebola, virusul febrei hemoragice.

Și ca de fiecare dată în cazurile anterioare scenariul se repetă: mai întâi se vorbește de câteva cazuri de îmbolnăvire, apoi apar morții, iar la final izbucnește amenințarea unei pandemii, menționează site-ul italian. În mod firesc, se invocă o urgență planetară iar OMS declară război total virusului despre care se spune că ar amenința planeta.

Cu toate beneficiile economico-financiare pe care le implică un astfel de război. Milioane de doze de vaccin care apoi ajung la coșul de gunoi, sisteme de securitate extremă, controale stricte de care nimeni nu are nevoie, miliarde de dolari sau euro duse pe apa sâmbetei și, peste toate, o psihoză generalizată.

Desigur, fiecare virus își ia tributul său de victime, provocând decese, dar nu mai multe decât face anual, în orice țară, o gripă sezonieră. În Italia, de exemplu, se estimează că din cele 4 milioane de cazuri de gripă sezonieră, numărul morților ar ajunge la 6000-7000 de morți, adică dublu față de cât a făcut Ebola în toată Africa de vest.

VACA NEBUNĂ

Diagnosticată prima dată în 2001 în Regatul Unit, boala vacii nebune a afectat profund industria alimentară și a dus la exterminarea a sute de bovine din Europa. Specialiștii previzionau atunci mii de morți din cauza agenților infecțioși, prionii, care ar fi putut afecta oamenii cu așa-numita variantă a bolii Creutzfeldt Jakob, maladie degenerativă neurologică. Bilanțul final a fost de 163 de morți.
SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)

A apărut în 2001. Pneumonia care afectează sistemul respirator a fost înregistrată în Asia și s-a spus că este cauzată de un coronavirus. S-a vorbit de o pandemie. În final, SARS a afectat doar Asia de sud est și Canada, provocând 8000 de cazuri de contagiere și 880 de morți. Multă lume leagă acum SARS de amintirea măștilor medicale, pe care le purtau asiaticii, din care producătorii de astfel de articole au scos bani frumoși. Acum, nici urmă de virusul care a generat isterie mondială.

GRIPA AVIARĂ

A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, iar virusul H5N1, care provoacă această gripă, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. Isteria a izbucnit cu și mai mare forță în 2005, când se spunea că ”gripa puilor” amenință toată planeta și, conform OMS, ar fi urmat să facă cel puțin un milion de morți.
În realitate, aviara a făcut 369 de morți. În schimb, mai toate țările și-au făcut provizii cu celebrul vaccin Tamiflu, pe care au cheltuit milioane de dolari sau euro. Experții consideră totuși și acum că o altă epidemie de gripă este inevitabilă și posibil iminentă.

GRIPA PORCINĂ

Virusul vinovat este H1N1. A izbucnit în 2009, în Mexic. A evoluat ca o pandemie și s-a răspândit în toată lumea, cauzând circa 18.000 de morți, alte 428.000 de persoane fiind contagiate. De menționat că spaima unanimă a populației, bine întreținută mediatic a obligat guvernele din mai toată lumea să supraliciteze pentru cumpărarea de sute de milioane de doze de vaccin, încă înainte de terminarea testelor de siguranță și de primirea aprobărilor instituțiilor de control. Ulterior, o serie de experți au contestat vaccinul preparat și testat de concernul Novartis în Germania, susținând că poate fi mai nociv decât virusul H1N1.