ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sârbii nu a comis un genocid împotriva croaților, la începutul anilor '90, în timpul războiului ce a condus la destrămarea Iugoslaviei. Decizia anunțată marți aparține Curții Internaționale de Justiție (CIJ), conform căreia Croația nu a reușit să își dovedească acuzațiile de genocid, între 1991 și 1995.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Verdictul anunțat marți de CIJ era așteptat de 20 de ani. Croația s-a adresat CIJ în 1991, acuzând Republica Federală Iugoslavia — a cărei succesoare de drept este în prezent Serbia — de încălcare a Convenției pentru Prevenirea și Pedepsirea Crimei de Genocid. Deși Serbia a obiectat cu privire la jurisdicția și admisibilitatea cazului, prezentate în anul 2002, șase ani mai târziu Curtea a decis că are competență în judecarea acestui dosar, audierile publice desfășurându-se apoi în anul 2014, între 3 martie și 1 aprilie, trasnmite Agerpres.

Sârbii au fost acuzați de croați de 'epurare etnică' în rândul populației croate din regiunea Krajina. Acțiunile conduse de armata sârbă împotriva croaților s-au soldat cu circa 20.000 de morți, 55.000 de răniți și peste 3.000 de dispăruți, numai în orașul Vukovar înregistrându-se 1.700 de morți și peste 4.000 de răniți, a susținut Zagrebul.

Croații au solicitat despăgubiri din partea Belgradului, pe motiv că minele antipersonal și antitanc amplasate de forțele sârbe au făcut inutilizabile circa 30.000 de hectare de teren, fapt care ar fi diminuat cu 25% potențialul economic al Croației.

În replică, sârbii au acuzat Croația că ar fi încălcat convenția menționată prin acțiunile comise împotriva sârbilor în timpul operațiunii 'Furtuna', condusă de trupele croate în anul 1995, tot pe teritoriul provinciei Krajina.