ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După șapte ani, în sfârșit există un verdict final. Patru angajați ai firmei americane de securitate Blackwater, beneficiara multor contracte cu Pentagonul în timpul războiului din Irak, au fost condamnați pentru uciderea a 17 civili irakieni la Bagdad, în anul 2007.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Incidentul din Piața Nisour, din Irak, din 16 septembrie 2007, când au fost uciși 17 civili, a fost unul din cele mai întunecate episoade ale intervenției americane din această țară, scrie New York Times.

Verdictul tribunalului în acest caz a arătat că firmelor private nu li se va permite să opereze cu imunitate în teatre de oeprațiuni străine. Totuși, problema pe care nu o rezolvă judecătorii americani este cea a unui guvern prea dependent de contractori privați în procesul de suplimentare a efectivelor militare din străinătate precum și cea a managementului defectuos al mercenarilor privați când sunt folosiți pe bani publici.

Incidentul din 2007 dus la o tensionare maximă a relațiilor dintre Washington și Bagdad, mai ales după ce s-a aflat că Departamentul de Stat, care folosea agenți Blackwater la protecția diplomaților, a dat ordin să se adune cartușele gloanțelor trase pentru a proteja firma în anchetă.

La 7 luni de la uciderea celor 17 civili, diplomația americană a prelungit chiar contractul cu Blackwater, firma care între timp și-a schimbat acționarii și a fost redenumită.