ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii au păreri împărţite în ceea ce priveşte efectele regimului comunist, 45,5% considerând că acesta a însemnat "un lucru rău" pentru România, în timp ce 44,7% dintre cei chestionaţi afirmă că a fost "un lucru bun", arată sondajul INSCOP "Percepţii asupra regimului comunist", preluat de Agerpres.

Procentul celor care sunt de părere că regimul comunist a fost "un lucru bun" creşte odată cu vârsta subiecţilor şi scade odată cu creşterea nivelului de educație.

Astfel, persoanele cu vârsta peste 65 de ani au răspuns, în proporţie de 51,7%, că acest regim a avut mai degrabă efecte pozitive asupra românilor, în timp 42,9% dintre aceştia au răspuns că a fost "un lucru rău pentru România".

Tinerii însă, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, consideră numai în proporţie de 34,1% că regimul comunist a fost "un lucru bun", peste 50% dintre tinerii intervievaţi (51,2%) afirmând că acest regim a avut mai degrabă efecte negative.

De asemenea, locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş au manifestat cel mai scăzut grad de apreciere pozitivă a regimului comunist, comparativ cu alte regiuni, în timp ce la polul opus se află locuitorii din Moldova.

În ceea ce priveşte nivelul de trai în perioada regimului comunist comparat cu cel din perioada actuală, 44,4% dintre cei care au răspuns sondajului INSCOP consideră că se trăia mai bine înainte de 1989, 33,6% cred că se trăia mai rău, 15,6% că se trăia la fel, iar 6,4% nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă la această întrebare.

Distribuţia opiniei pe regiuni se păstrează în sensul unei aprecieri mai reduse a nivelui de trai de dinainte de 1989 în Banat-Crişana-Maramureş comparativ cu o apreciere mai ridicată în Moldova şi Bucovina.

Sursa foto: realitatea.net