ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DNA Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale față de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Alexandru Iosif Francis Kiss, pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite și spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) transmis joi AGERPRES, în același dosar au fost puși sub învinuire: Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăți Lotus Market Oradea, Vilmos-Laszlo Bojtor, Gheorghe-Ioa Roatiș, administrator al societății Martex Trans S.R.L. Oradea, Beneamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea, Ferenc Miklossy, cetățean maghiar, administrator al societății Keviep Kft Debrețin, Ungaria, Ferenc-Laszlo Miklossy — cetățean maghiar, administrator al societății East Bau Construct S.R.L. Oradea.

Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale rezultă că suspecții Kiss, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina și Trameco SA Oradea) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 — 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide LLC Washington la prețuri mult mai mari. Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss (președinte al CJ Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina SRL în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea", se arată în comunicat.