ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Armatei Naţionale a României este sărbătorită, în fiecare an, la 25 octombrie. Și de această dată, Drapelul naţional va fi arborat la sediile instituţiilor militare și se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluvial. În plus, vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

La data de 1 octombrie 1959 a fost dat Decretul nr. 381, prin care a fost instituită Ziua Armatei României. 25 octombrie 1944 reprezintă data eliberării totale a teritoriului naţional de sub ocupaţie hortysto-fascistă.

Această eliberare a fost obţinută prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre – menţiona comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 – sunt gata de un nou efort şi de noi lupte alături de marii noştri aliaţi, până la înfrângerea totală a forţelor germano- maghiare”.

Imaginile din documentarul de mai jos fac parte din arhiva de filme a M.Ap.N.

[video ]https://www.youtube.com/watch?v=5jDXyJe1otQ[/video]