ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai îndrăgite personaje ale copilăriei sunt cele din desenele animate produse de Walt Disney. Mai nou, s-a descoperit că aproape fiecare desen conţine un personaj care, prin comportamentul sau înfăţişarea sa, jigneşte pe cineva. Se pare că renumitul producător era cunoscut pentru opiniile sale. Meryl Streep a fost cea care a spus că era "misogin, rasist, antisemit hidos".

Site-ul cracked.com a publicat un top al desenelor Disney care pot fi considerate rasiste, având drept criteriu detalii şi replici din interiorul filmelor.

Aladdin
Secvenţa de deschidere a producţiei din 1992 a trebuit să fie editată după ce grupurile arabo-americane au protestat faţă de modul în care este Orientul Mijlociu. "Oamenii de aici îţi vor tăia urechile dacă nu le place faţa ta", este replica unui comerciant adresată lui Aladdin prin care telespectatorii pot să deducă faptul că acolo este un loc pustiu în care sistemul de justiţie funcţionează pe baza unei politici clare şi simple. Versiunea originală a filmului a trebuit să fie cenzurată pentru a nu fi considerată rasistă.



Mica sirenă
În filmul din 1989, crabul jamaican Sebastian o învaţă pe Ariel despre beneficiile vieţii de sub ape, acolo unde, spre deosebire de suprafaţă, nu e nevoită să aibă un loc de muncă. Sfaturile personajului i-au determinat pe telespectatori să îl catalogheze drept "insensibil la diferenţele rasiale“ după ce a recitat o serie de versuri ca o aluzie la diferenţa salarială dintre oamenii de culoare albă şi cei de culoare neagră.



Dumbo
În filmul din 1941, Dumbo, elefantul zburător, nimereşte în calea unui grup de corbi care cântă, fiind specializat în toate lucrurile care ţin de zburat, dând acţiunii un aer de stradă. Corbii au fost descrişi ca fiind săraci şi needucaţi, făcând din fumat un obicei, individualizându-se prin pălăriile fistichii. Comportamentul identic cu cel al afro-americanilor este unul evident, modul lor de acţiune fiind un stereotip binecunoscut al acelei culturi care, pe de altă parte, nu poate să fie considerat atât de ofensator. Scena a fost considerată jignitoare de comunitatea de afro-americani din Statele Unite ale Americii.



Cartea Junglei
Dacă în trecut Disney stabilise că afro-americanii trebuie să fie portretizaţi drept corbi, în 1967, odată cu lansarea Cărţii Junglei, producătorii au decis să îi arate drept maimuţe. Astfel, toate animalele din Cartea Junglei vorbesc cu un accent tipic britanic, cu excepţia maimuţelor care spun în repetate rânduri că vor să devină oameni reali, lucru evidenţiat cel mai bine de versul "I wanna be like you/Vreau să fiu ca tine“.



“Tom şi Jerry”, contra-propagandă nazistă?

Chiar dacă nu au fost realizare de Disney, desenele cu Tom şi Jerry nu puteau scăpa de critici. Pentru cei care cred că desenul animat spune doar povestea unui motan bleg, dar ingenios, aflat mereu pe urmele unui şoricel simpatic şi oportunist, un profesor iranian are o mare surpriză. Potrivit acestuia, “Tom şi Jerry” este doar “o conspiraţie cu scopul de a schimba percepţia telespectatorilor faţă de şoareci – rozătoarele cu care erau comparaţi evreii în cadrul propagandei naziste”.

Seria “Tom şi Jerry”, care a purtat iniţial numele de “Jasper şi Jinx”, a fost creată de Joe Barbera şi Bill Hanna în 1939, anul în care a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar Holocaustul era în desfăşurare. Timp de 18 ani, Hanna şi Barbera au realizat peste 200 de episoade, iar serialul a fost recompensat cu şapte premii Oscar.