ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 3.000 de persoane au manifestat duminică în faţa Primăriei Sebeş în semn de protest ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o instalație de formaldehidă.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Participanții au purtat bannere inscripționate cu mesajele ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

"Ţinând cont de faptul că autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a acestei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeş şi din localităţile învecinate consideră că poluarea masivă resimţită în toate zonele oraşului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi la un mediu curat", susțin reprezentanții Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş, prin intermediul unui comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalaţie de producere a formaldehidei pe care doreşte să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai plănuit să construiască o nouă fabrică de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.



Sursa foto: Alba24.ro