ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un eveniment cu adevărat emoţionant s-a petrecut zilele trecute la etapa naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română de la Călimăneşti, Râmnicu Vâlcea.

Premiul de originalitate al competiţiei a fost obţinut de către un elev nevăzător de etnie maghiară, Tamaş Kovacs.

În vârstă de 12 ani, Tamaş Kovacs este elev în clasa a VI-a a Şcolii "Mora Ferenc" din Odorheiu Secuiesc a impresionat prin compunerea în care descria o lume de poveste, în care un copac cu puteri supranaturale îndeplineşte dorinţe şi-i ajută pe oameni să se metamorfozeze.

"Vă mărturisesc că am avut un sentiment tulburător atunci când mi s-a spus că printre noi există un băieţel care nu ştie foarte multe despre lumina soarelui, dar ştie foarte multe despre lumina interioară. Vă mărturisesc că teza lui a fost citită cu lacrimi în ochi. Şi acum îmi vine greu să mă stăpânesc, mă gândesc că acest copil nu a venit pentru podium, ci pentru bucuria de a fi alături de alţi copii. Este dreptul lui să ne dea lecţii celor care nu suntem întotdeauna buni şi rafinaţi sufleteşte, despre ceea ce înseamnă să fii om adevărat“, afirmă Mina Maria Rusu, inspector în Ministerul Educaţiei, citată de Adevărul.

Băiatul a afirmat că îi face plăcere să vorbească româneşte, deşi în jurul său nu o face aproape nimeni. Mai mult, Tamaş ascultă şi un radio românesc şi este fericit că şi-a făcut prieteni la Călimăneşti.

"Facem patru ore pe săptămână de limba română, dar profesoara mea organizează o oră de comunicare în fiecare joi dimineaţa, de la ora 7.00. Doamna profesoară nu este obligată să ţină această oră, nici pentru mine nu este obligatoriu să particip, dar îmi face plăcere să merg la curs. Acolo vorbim în limba română, dialogăm, facem compuneri,Acasă vorbim ungureşte, dar eu ascult tot timpul un post de radio românesc. Acum sunt fericit că mi-am făcut prieteni la Călimăneşti şi o să am cu cine discuta la telefon", a spus copilul.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre maghiari şi români, Tamaş Kovacs vede lucrurile cât se poate de firesc.

Românii sunt egali cu maghiarii, nu există diferenţe între aceştia. Mă deranjează că se ceartă, că există atâtea discuţii. Ar trebui să renunţe la această dispută, nu are rost să se mai certe“, a afirmat elevul din Harghita.

Tamaş Kovacs ştie ce se va face când va fi mare:  "Îi sfătuiesc pe ceilalţi copii să înveţe mai multe limbi. Eu vreau să devin profesor de limba română sau traducător de germană şi engleză. Pentru asta învăţ foarte mult, mă pregătesc tot timpul“.

FOTO: Adevărul

http://youtu.be/I5XzQ4l05c8