ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea Română a difuzat sâmbătă, 27 septembrie, un documentar realizat de Tudor Chirilă despre românii din jurul României.

Librarie online - Carti, muzica, filme

Este vorba despre valahii negri, maurovlahii sau Nigri Latini, populaţie ce a locuit în Muntenegru, Serbia, Bosnia şi Croaţia de azi, dar nu numai.

"De peste un deceniu sunt obsedat de existenţa unui al doilea Bihor în Europa, altul decât cel pe care îl ştim cu toţii (în care de altfel m-am născut şi am crescut) - azi împărţit între România şi Ungaria. Sunt ani buni în care am căutat finanţare pentru un documentar istoric pe această temă. Finalmente, minunea s-a produs (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe) şi am pornit cu echipa mea de filmare în căutarea celuilalt Bihor, azi împărţit între Muntenegru şi Serbia”,a povestit realizatorul Tudor Chirilă pentru TVR.

Ştiaţi că în Evul Mediu a fost o țară pe nume România în Bosnia?

CLICK AICI PENTRU VIDEO DOCUMENTARUL MAUROVLAHII