ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o mică fabrică din comuna Odoreu, judeţul Satu Mare, se produce un aliment unic în lume, gândit special pentru perioadele de război. Este vorba despre brânza care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi foarte ridicate, scrie Adevarul.

Gabriel Iuga prepară, în fabrica a cărui proprietar este, brânză care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi de peste 25 de grade Celsius.

Brânza care se produce în fabrica de la Odoreu din 2009 este un încă produs încă experimental, care nu are termen de valabilitate, adică poate fi consumat la câteva decenii după ce a ieşit de pe porţile fabricii. De menţionat este că acest aliment extrem de nutritiv, unic oriunde în lume, este realizat pentru a servi drept o provizie în caz de calamitate sau război, pentru a cărui finalizare sunt necesari nu mai puţin de cinci ani. Proprietarul fabricii Naturlact, Gabriel Iuga, este cel care a descoperit reţeta.

Procedura care trebuie urmată pentru a obţine acest produs este îndelungat. Gabriel Iuga explică că laptele este adus la o stare a purităţii foarte înaltă, cu o valoarea de 200.000 de colonii formatoare bacteriene/ml de lapte, în comparaţie cu producţia clasică de brânzeturi care începe de la 18, 20 de milioane de astfel de colonii.

Acest produs care, speră inteprinzătorul, va marca istoria, este realizat în cantităţi mici, un lot, o dată pe săptămână. Apoi este dus într-o cămăruţă, special amenajată pentru procesul de maturare a brânzei, unde temperatura nu este mai mare de şase grade Celsius. Se ţine cinci ani până când poate fi consumată. Această brânză este extrem de nutritivă, astfel că 100 de grame consumate ţin de foame o întreagă zi. După încheierea procesului de maturare şi finisare, brânza ajunge să coste 430-440 de lei/kg. Costurile de realizarea a fabricii de la Odoreu s-au ridicat la aproape două milioane de euro, bani europeni.