ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de manifestații au fost programate sâmbătă în întreaga lume, în principal în țări europene, față de acordurile de liber-schimb, cum este cazul celui negociat între Statele Unite și Uniunea Europeană.  Oamenii se tem că aceste acorduri vor ajuta interesele corporatiste să submineze drepturile muncitorilor și protecția consumatorilor.

[P]  Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Principala țintă a manifestanților este acordul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), a cărui viitoare rundă de negocieri începe luni la New York și care vizează desființarea barierelor vamale și a reglementărilor dintre SUA și Europa, conform Russia Today.

Manifestanții consideră că aceste acorduri vor pune în pericol drepturile muncitorilor și vor afecta mediul înconjurător și că, de asemenea, vor conduce la privatizarea serviciilor publice și la un explozie a alimentelor modificate genetic.

Apelul de sâmbătă, lansat de asociații internaționale, organizații neguvernamentale, sindicate și partide, și la care au răspuns 45 de țări, prevede circa 750 de acțiuni, adunări sau manifestații în întreaga lume.

În Germania, unde TTIP a dezlănțuit pasiuni, a cunoscut un ecou deosebit: potrivit unei purtătoare de cuvânt a asociației Attac Germania,  zeci de mii de persoane manifestau sâmbătă după-amiază în țară, fiind organizate 230 de acțiuni în 170 de orașe și sate.

Discuţiile care se reaiu luni la New York, în spatele ușilor închise,  ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume cu numai puțin de 800 de milioane de locuitori.

Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrială mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.

[embed]https://youtu.be/ZmUzCa92Q9A[/embed]