ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși actuala formă a taxei de poluare pentru autoturisme a fost introdusă în timpul mandatului său, nici măcar fostul ministru al Mediului Rovana Plumb nu a dorit să o plătească, demnitara alegând să își înmatriculeze mașina Audi Q7 în Bulgaria pentru a evita să achite timbrul de mediu.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


Reporterii României libere au fotografiat autoturismul chiar în curtea casei Rovanei Plumb, șoferul familiei confirmând de altfel că vehicolul, care are în prezent numere de înmatriculare de Ruse, este utilizat de către fiul demnitarei. Cu toate acestea Rovana Plumb a negat că ar deține autoturismul în cauză deși există mai mulți martori ce au povestit că același Audi Q7 mai este folosit și de soțul fostului ministru al Mediului.

Autoturismul Audi Q7 pe care-l folosește familia Plumb a fost cumpărat în 2008 și a apărut în declarațiile de avere ale Rovanei Plumb în 2012 și 2013. Pentru că, între timp, mașina a fost înmatriculată în Bulgaria, schimbându-și în acte proprietarul, după cum se obișnuiește în astfel de cazuri, autoturismul apare în noua declarație de avere din vara lui 2014 ca fiind înstrăinat.

În 2012, Rovana Plumb a renunțat la poziția de europarlamentar pentru a deveni ministru al Mediului în Guvernul Victor Ponta. Tot atunci au început primele demersuri pentru modificarea taxei de poluare impusă mașinilor aduse în România din Uniunea Europeană, după ce statul român pierduse mai multe procese pe această temă. Aflată la conducerea Ministerului Mediului, Rovana Plumb a înlocuit taxa de primă înmatriculare cu timbrul de mediu, care a intrat în vigoare din 15 martie 2013.

În forma actuală, orice cumpărător al unui autoturism este obligat de statul român să plătească o taxă de poluare indiferent dacă mașina este adusă din UE sau este deja înmatriculată în România înainte de 2007. Potrivit probelor deținute de noi, printre cei care nu respectă această reglementare este chiar Rovana Plumb.

La revenirea în țară de la Parlamentul European, Rovana Plumb a adus și autoturismul Audi Q7. Ziariștii au remarcat în iunie anul trecut, la trei luni de la intrarea în vigoare a noii taxe de mediu, că ministrul are numere roșii provizorii la maşină – adică a amânat să o înmatriculeze definitiv în România ‒ și au întrebat-o dacă evită cumva în acest fel să plătească taxa de timbru pe care chiar ea a impus-o. Rovana Plumb a confirmat că vehiculul îi aparține.

”E un Audi Q7. Nu l-am înmatriculat încă, circul cu numere roşii pentru că trebuie să îndeplinesc toate criteriile legistaţiei din România, în sensul de a achita timbrul de mediu. Eu sunt prima care trebuie să respecte legislaţia şi desigur că-l voi achita”, a afirmat, anul trecut, Rovana Plumb, pentru Realitatea TV.

Informații și fotografii arată însă că fostul ministru al Mediului, în prezent ministrul Muncii în Guvernul Ponta, nu s-a ținut de cuvânt. Audi-ul Q7, pe care îl folosesc mai ales soțul și fiul ei, a fost înmatriculat în Bulgaria, la Ruse. În țara vecină, nu există taxa de mediu, iar mulți români folosesc metoda pentru a-și înmatricula mai ieftin mașinile aduse din Occident și pentru a scăpa astfel de împovărătoarele taxe impuse de statul român.

Totuși, dacă mulți români fac acest lucru și din sărăcie, e inexplicabil cum un demnitar al statului român, care deține patru terenuri și cinci case, potrivit declarației de avere din 2014, refuză să achite o taxă de aproximativ 3.000 de euro, cât ar fi estimativ pentru respectivul Q7, în condiţiile în care chiar Guvernul din care face parte o susține.

De altfel, alături de autoturismul Audi Q7 în curtea casei Rovanei Plumb din orașul Pantelimon, de lângă București, se mai află un BMW cu numerele “RPB”, probabil o prescurtare a numelui său de familie, care, potrivit prețului de catalog, costă peste 150.000 de euro plus încă un SUV Mercedes.

În prezent, potrivit unor estimări, în România circulă peste 100.000 de autoturisme înmatriculate în Bulgaria şi folosite de români. Circa 20% din acestea nu respectă standardele de siguranţă, potrivit unei statistici a Registrului Auto Român, iar în cazul multor maşini documentele care atestă inspecţia tehnică periodică sau asigurarea obligatorie sunt false.

Urmăriți VIDEO AICI