ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE: Stela Covaci a obţinut o amânare de două luni să părăsească locuinţa. Femeia speră să obţină un alt spaţiu potrivit pentru a-şi depozita cărţile şi documentele istorice de la Primăria Capitalei. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Stela Covaci reprezintă un simbol al rezistenței românești împotriva comunismului stalinist. 


În studenţie a făcut parte din Lotul Labiş, care a încercat să organizeze o revoluţie asemănătoare cu cea din Ungaria, împotriva comunismului. Pentru curajul ei, a făcut doi ani de puşcărie. Apoi, nici ei şi nici soţului Aurel Covaci, cunoscut traducător, nu li s-a mai permis să-şi continue studiile. La 80 de ani nu este invitată la vreun eveniment academic sau lansare de carte. Stela Covaci este evacuată din casa în care a locuit aproape trei decenii.
 
În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966-1987, cel mai select club cultural al Bucureștiului acelor vremuri. În 1987, când a venit ordin de demolare a casei, Stela Covaci a ieșit în stradă, în fața Ateneului, cu o pancartă agățată de piept, pe care scria: „Declar greva foamei. Vreau să mi se facă dreptate”. A fost preluată imediat de organele de securitate, care nu au reușit să o intimideze. În cele din urmă, i s-a repartizat o casă cu chirie pe strada Theodor Aman nr. 9 A, fără să fie însă despăgubită vreodată pentru fosta locuință demolată.  

În „compensație” pentru acest șir de nedreptăți, Stela Covaci este azvârlită din nou în stradă, la vârsta de 80 de ani, fapt care se va întâmpla azi, când executorii o vor scoate din casă cu forța, pe motiv de retrocedare.

Stela Covaci este membră a Asociației Foștilor  Deținuți Politici (AFPR), de unde primește o indemnzație de 400 de lei lunar, și a Uniunii Scriitorilor, de unde mai primește o pensie de 800 de lei pe lună.