ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viitura loveşte Teleormanul la noapte, astfel că se poate spune că coşmarul continuă şi inundaţiile nu s-au terminat!

În urma evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din bazinul superior al râului Vedea, hidrologii menţin şi extind avertizarea de cod roşu de inundaţii, începând de azi, pe Vedea, ca şi pe afluentul său Cotmeana, în Olt, Teleorman şi Argeş. Codul roşu în zona vizată expiră joi la ora 8:00.

Potrivit unei informări transmise de Administraţia Naţională "Apele Române", avertizarea are în vedere fenomene imediate, şi anume creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

Astfel că se poate spune că avertismentul de cod roşu se referă la faptul că la noapte viitura loveşte Teleormanul, Oltul şi Argeşul.

[highlight]Vaideeni, Vâlcea: Un bărbat a murit. Casa lui a fost luată de ape[/highlight]


Un bărbat a cărui casă a fost luată de răul Luncavăţ a murit miercuri seară, în drum spre spital. Omul a avut marţi, când şi-a văzut casa luată de ape, un atac de panică şi a rămas imobilizat la pat. Miercuri, ambulanţa a încercat să-l ducă la Spitalul Judeţean Vâlcea, dar bărbatul de 43 de ani a decedat.

Marţi, râul Luncavăţ a produs o viitură ce a străpuns pe trei fronturi satul Atârnaţi din comuna Vaideeni, afectând 400 de locuinţe. 120 au fost distruse complet şi au fost izolate 1.000 de persoane.

[highlight]Viitura de pe Vedea, la cota maximă a ultimului secol[/highlight]


Directorul adjunct al Apelor Române, Ovidiu Gabor, a declarat că autorităţile sunt pregătite să intervină pentru a tranzita viitura de pe Vedea, una dintre cele mai mari viituri din ultimii 50-100 de ani.

În ultimele 24 de ore, a explicat Gabor, au fost emise 21 de avertizări hidrologice, marea majoritate de cod roşu:
"În ultimele două zile am avut viituri şi debite pe care nu le-am înregistrat niciodată. Cea de la Gilort, cea de la Nistoresti a fost o dată la 100 de ani, valoare pe care n-am intregistrat-o, cea de la Olăneşti - la 150 de ani iar viitura pe care vrem s-o tranzităm pe Vedea este o viitură între 50 şi 100 de ani"

[highlight]Bilanţul inundaţiilor la acest moment: 1.184 persoane evacuate, 2.000 de case inundate şi 83 de drumuri afectate[/highlight]


Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundaţiilor şi 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 de locuinţe avariate şi 2.003 case inundate, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern.

El a mai precizat că inundaţiile au afectat până în prezent, la nivel naţional, 223 de anexe gospodăreşti fost distruse şi 185 de unităţi administrativ-teritoriale.

Au fost afectate şapte drumuri naţionale, pe porţiuni ce însumează 1,5 kilometri, 37 de drumuri judeţene, pe 88,7 km şi 39 de drumuri comunale, pe porţiuni 239 km.