ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru a convinge oamenii din comunitățile izolate ale statelor africane lovite de virusul Ebola să vină la spital, Crucea Roșie a decis să apeleze la ajutorul vracilor.

Cu multe comunităţi izolate, Crucea Roşie speră să implice grupul de vraci, la care oamenii recurg de fiecare dată când au probleme, în răspândirea informaţiilor corecte despre Ebola. "Să îi faci pe oameni să accepte şi să înţeleagă informaţiile despre Ebola este cheia către limitarea acestei epidemii", susţine Raul Paredes, directorul adjunct al operaţiunilor legate de Ebola al Crucii Roşii în Sierra Leone, informează Mediafax.

Într-o lume în care voodoo, vrăjitoria şi blestemele sunt ceva comun, oamenii se adresează vracilor pentru a-i vindeca înainte de a lua în considerare mersul la spital sau la o clinică medicală. "Vindec oamenii despre care se spune că au fost blestemaţi. Dureri de cap, sau dacă ai un picior rupt, pot să vindec şi aceasta", explică Fallah James.

În districtul Kailahun din Sierra Leone sunt peste 200 de vraci, toţi folosind o combinaţie de fierturi, pulberi, plante şi atingeri pentru a vindeca durerile membrilor comunităţii. Pentru James, toate acestea s-au schimbat atunci când a început să se răspândească virusul Ebola.

"După izbucnirea epidemiei de Ebola în Sierra Leone, când am fost informat că poţi contracta boala prin simpul contact eu, ca vraci în acest district, am încetat să mai tratez pacienţii", a declarat James.

Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, acum o săptămână, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.