ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru sugari au ajuns la spitalul județean din Focșani, zilele trecute, după ce au prezentat reacții adverse post-vaccinare.

[p] NU hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau - Cărţile pe care le cauţi

Bebelușii fuseseră vaccinați cu Pentaxim, un vaccin indicat pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și împotriva infecțiilor invazive produse de Haemophilus influenzae tip b (meningite, infecții ale sângelui etc). Cei patru copii au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Focșani cu simptome precum febră, vărsături, scaune diareice, iar unul dintre ei a făcut convulsii.

În acest caz s-a sesizat Direcția de Sănătate Publică Vrancea, care a demarat o anchetă.

Medicul epidemiolog Marina Maiorov a explicat că reacțiile bebelușilor la vaccin sunt normale și posibile, ele fiind trecute în prospect.

„Au fost patru cazuri. Un bebeluș de cinci luni, cu câteva scaune diareice, a fost internat, dar i s-a dat drumul că-și revenise. Această reacție e posibil să fi apărut și din cauza faptului că mama îi schimbase bebelușului laptele praf. Un alt caz a fost mai grav, la un bebeluș care a făcut convusii, el fiind internat la Spitalul «Marie Curie» din capitală. Acesta este un copil cu multiple probleme de sănătate, polispitalizat, subponderal, și e probabil ca reacțiile să fi apărut pe fondul problemelor de sănătate și a imunității scăzute. Al treilea copil a fost unul de 4 luni, care a prezentat 2-3 vărsături. El a fost spitalizat, și după ce i-a fost administrat tratament specific, a fost externat. Al patrulea copil a fost unul de 8 luni, restanțier la vaccinul Pentaxim, din cauza unor probleme de sănătate, care a prezentat febră. A fost internat o seară și apoi externat. Aceste reacții sunt normale și nu este vaccinul de vină, deoarece am verificat și dozele provin din loturi diferite, iar sugarii au fost vaccinați la medici diferiți. Până acum am mai vaccinat sugari cu Pentaxim și nu au fost deloc probleme”, a declarat medicul Marina Maiorov pentru Monitorul de Vrancea.

Pentru că există un protocol de monitorizare a reacțiilor post-vaccinare, medicii DSP au raportat aceste cazuri la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dar și la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași.