ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atât din memorialistica rămasă în urmă, cât şi memoria colectivă ne-a rămas dorinţa românilor de a fi salvaţi de forţele anglo-americane de sub teroarea ocupaţiei sovietice.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Mircea Eliade, descria în Jurnalul său, euforia diplomaţilor români în faţa victoriilor anglo-americane, precum şi dorinţa acestora de a se "aranja" cu occidentalii, crezând că va fi suficient.

Din păcate, însă, realitatea a fost cu totul alta. Anglo-americanii nu numai că n-au venit, dar documentele epocii relevă o realitate ce era obturată la Bucureşti de simpatii şi de sentimentalisme. Winston Churchill, conducătorul Marii Britanie în cel de-al doilea război, precum şi unul din trei "mari" care au stabilit soarta lumii la Ialta, nu avea nimic de obiectat la atrocităţile pe care autorităţile sovietice le făceau pe seama românilor.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

În volumul, Guvernarea Nicolae Rădescu, Dinu C Giurescu descrie atitudinea lui Churchill faţă de deportările românilor germani în minele sovietice. Liderul englez le justifica prin "atacurile premeditate?! întreprinse de România împotriva ei".

"Luând în considerare tot ceea ce a suferit Rusia, şi atacurile premeditate întreprinse de România împotriva ei, şi armatele vaste pe care Rusia le foloseşte pe front în prezent, şi condiţiile groaznice ale popoarelor în multe părţi ale Europei, nu înţeleg de ce ruşii ar greşi dacă cer ca 100 sau 150 mii din aceşti oameni să lucreze în subteranul lor. De asemenea, trebuie să ţinem minte că am promis să lăsăm destinul României în mare măsură în mâinile ruşilor. Eu nu pot să consider că ar fi greşit din partea ruşilor să ia români de orice origine doresc, ca să lucreze în minele ruseşti, în lumina celor întâmplate.”