ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an, pe 20 octombrie este "Ziua Mondială a Osteoporozei". Osteoporoza este o boală scheletică caracterizată de scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii țesutului osos și, drept urmare, creșterea riscului de fractură, îndeosebi de șold. În România, un milion de femei și bărbați cu vârste, de regulă, peste 50 de ani, cu mici excepții, sunt diagnosticați cu osteoporoză, dintre care 20,5% sunt femei și doar 6,2% bărbați.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

În România, incidenţa fracturii de şold este una moderată, de aproximativ 200 la suta de mii de locuitori. Costurile fracturii de şold reprezintă, însă 50% din totalul costurilor fracturilor osteoporotice. În România, incidenţa fracturii de şold creşte exponenţial după 70-75 de ani, scăzând la vârstele avansate.
Diagnosticarea se face măsurând densitatea oaselor cu un aparat numit "DEXA", bazat pe densitometria osoasă. România avea, în 2013, 2,4 densitometre la un milion de locuitori, norma europeană fiind de 11.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii" a creat o aplicaţie numită "FRAX", cu care populaţia îşi poate calcula riscul de fractură. România are, din 2011, propria versiune a programului, ce poate fi accesată pe site-ul Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din România, www.aspor.ro. Deşi gratuită, aplicaţia avea, în 2013, 26.000 de accesări în doi ani în România, în comparaţie cu Ungaria, care a avut, în același an, peste 100.000 de accesări. Specialiştii aproximează că, dacă în 2010, cele 94.000 de fracturi au costat statul român 129 de milioane de euro, cifra va creşte în 2025, doar prin schimbările demografice, la 150 de milioane de euro.

"Fundaţia Internaţională de Osteoporoză" a formulat [highlight]cinci strategii esenţiale de a combate sau de a ne întări sistemul muscular şi osos, prima fiind efectuarea exerciţiilor fizice minim 30-40 de minute de trei patru ori pe săptămână. Importantă este şi alimentaţia, ce trebuie să conţină suficient calciu şi proteine, dar şi evitarea obiceiurile nesănătoase precum fumatul sau consumul exagerat de alcool.[/highlight]

Deasemenea, persoanele care au fost diagnosticate cu semne timpurii de osteoporoză, înainte de a începe să ia suplimente, pot încerca, în primă fază, o schimbare de stil de viață: Alimentație naturală și mișcare fizică - să mănânce alimente bogate în calciu: legume crude, nuci, pește; vitamina D din lumina soarelui; exerciții cu impact posterior, precum mersul pe jos sau jogging-ul; să înceapă ziua cu o rutină de dimineață care include mișcarea în aer liber, preferabil la soare și un mic dejun bogat în calciu.

În 2013, Ziua Mondială a Osteoporozei a fost marcată printr-un eveniment ce a avut la București în weekendul 19-21 octombrie. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice. Tema aleasă de Fundația Internațională a Osteoporozei (IOF) a fost prevenirea fracturilor, sub motto-ul:„Oprește-te la una, fă din prima ta fractură – ultima”. Mesajul IOF a pornit de la o realitate „dureroasă”: „50% dintre pacienții internați pentru fracturi osteoporotice au experimentat înainte și alte fracturi, care ar fi trebuit să atragă atenția medicilor curanți și să conducă la investigații amănunțite”,a explicat Ildiko Gasparik, președintele ASPOR.

În 2014, același eveniment, ce urma să aibă loc în weekend-ul 17-18-19 octombrie a fost amânat pentru 2015.

[video ]https://www.youtube.com/watch?v=MgiY2obzrV8[/video]