ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academicianul Nicolae Breban a ținut un discurs la numirea sa ca președinte al Consiliului consultativ al Institutului Cultural Român în care i-a criticat aspru pe colegii săi Horia Roman Patapievici, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu.

Astfel, conform acestuia, Horia Roman Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român, Andrei Pleșu e lipsit de substanță, iar Gabriel Liiceanu a eșuat ca filosof.

Nici Traian Băsescu nu a scăpat de criticile scriitorului. Breban a spus că fostul președinte a numit la ICR o echipă catastrofală pentru cultura română.

Nicolae Breban și-a expus nemulțumirile față de modul în care a fost condus ani de zile Institutul Cultural Român. Horia Roman Patapievici, cel care a fost la șefia ICR în perioada 2005 - 2012 a primit critici dure.

"Eu m-am dedicat romanului, (Augustin-n.red.) Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit și corupt președinte care se numește Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întamplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflați excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii românești. Într-una din primele lui cărți a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinții și bunicii noștri", a declarat Nicolae Breban conform Antena3.

Nicolae Breban l-a criticat asupru și pe Gabriel Liiceanu.

" (...) un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof și între timp i s-a stricat căruța pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluție imediat s-a dus la Paris și în Le Monde, unde Breban și-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în tările din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul roman nu e apt pentru democrație, consonând cu altă haimana și ticalos al politicii românești, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali și posturi de televiziune", a spus Breban.

Academicianul nu are o părere mai bună nici despre Andrei Plesu

"Am intrat în librărie, pe primul raft este numai Pleșu, cu înca doi-trei băieți deștepți, care scot niște cărțulii drăgute, finuțe, vioaie. Cu Pleșu am fost prieten. (...) Am mai avut astfel de eseiști, dar nu e substanță acolo", a afirmat Breban.

Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român (ICR), a anunțat marți că academicianul și scriitorul Nicolae Breban va fi președintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum șapte persoane. Institutul Cultural Român a fost înființat în iulie 2003, iar din 2005 până în 2012 președintele acestei instituții a fost scriitorul Horia-Roman Patapievici.