ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucrările preliminare de construire a minei de exploatare a aurului de la Certej au început fără a exista autorizaţii în acest sens, arată un comunicat al Mining Watch postat pe siteul ONG-ului.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Reprezentanţii Mining Watch susţin că au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții privind ilegalitatea lucrărilor de construcție. ”Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfășoară deja lucrări de construire la prima platformă industrială a proiectului minier, precum și pentru ridicarea depozitului de carote. Nici una din activități nu este autorizată”.

Afirmaţia celor de la Mining Watch este susţinută de un document al Primăriei Certeju de Sus, care atestă faptul că nu s-a emis nicio autorizaţie pentru beneficiarul lucrării, firma Deva Gold.

S.C. Deva Gold SA, companie deținută de Eldorado Gold (80%) și Minvest Deva (<20%) a început activitățile de construire și amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreană. La momentul actual numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă a fost adus recent un concasor, utilaj specific operațiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje amenajează platforme ce vor avea diferite funcțiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare. Nici una din aceste amenajări nu are autorizație de construire.

"Mina de suprafață cu cianuri de la Certej a demarat fără a ține cont de avize de mediu, de garanții fiananciare în caz de accident și fără a angaja efective notabile de localnici. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zonă protejată, sit Natura 2000, incompatibilă cu proiecte industriale ce implică iazuri de decantare sau cariere de suprafață. Studiul de impact în urma căruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar și tratează superficial numeroase aspecte tehnice fără rezolvare evidentă. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat în instanță de membrii rețelei Mining Watch România”, se arată pe siteul miningwatch.ro.

“În cazul Certej nu putem vorbi de un stat de drept, de o supremație a instituțiilor, putem doar să remarcăm voința companiilor miniere devenită lege. Asemenea dispreț făță de autoritate este o ofensă adusă în primul rând tuturor românilor. Este de datoria oricărui cetățean să ceară ca acest abuz să fie aspru pedepsit pentru a descuraja orice tentativă de a surclasa legile și binele comun” -Ștefania Simion, reprezentant al Mining Watch România.

[caption id="attachment_67431" align="alignleft" width="1024"]FOTO: Miningwatch.ro FOTO: Miningwatch.ro[/caption]

[caption id="attachment_67432" align="alignleft" width="1024"]FOTO: Miningwatch.ro FOTO: Miningwatch.ro[/caption]