ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Specialista în drept european și drepturile omului, Simona Niculescu a cerut, anul trecut, în luna decembrie, printr-un act oficial, emiterea unei ordonanțe președințiale pentru retragerea jandarmilor din comuna Pungești și ridicarea statutului de „zonă specială de siguranță publică”. Cererea ei a fost respinsă, marți, de către magistrații de la Tribunalul Vaslui.

Deoarece toate căile de atac la instanțele din țara noastră au fost epuizate, Simona Niculescu a declarat că a hotărât  să depună cererea sa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

'Nu pot comenta deciziile instanţei, aşteptăm motivarea în termen de 48 de ore de la pronunţare. Vom exercita în continuare toate căile de atac. Acum vom merge în faţa CEDO, să vedem dacă decizia este conform cu legea comunitară', a declarat Simona Niculescu.

Totodată, specialista a cerut respectarea dreptului de proprietate pentru proprietarii terenului aflat lângă terenul concesionat de Chevron. Aceștia s-au plâns că sunt împiedicați, de către jandarmi, să se apropie de pământul lor, pentru a revendica bunurile lor private.
În primă fază, magistrații au amânat luarea unei decizii, însă, în cele din urmă, au decis să respingă cererea Simonei Niculescu, care a depus apel, prin avocata Oana Iovu.

Deasemenea, din mărturiile Pungeștenilor, abuzurile jandarmilor nu se reduc la atât.
O locatară îi acuză pe reprezentanții forțelor de ordine că își parchează mereu duba în fața casei sale, trântind ușile acesteia noapte de noapte. Proprietara se plânge că acestea îi trezesc copilul mic și, mai mult, că, adeseori, jandarmii își satisfac nevoia fiziologică de urinare chiar pe gardul lor.
Alt locatar se plânge că, dimpotrivă, când el însuși dorește să ajungă la toaleta din capătul curții sale, noaptea, echipajul de jandarmi care este parcat chiar pe câmp, în spatele casei sale, proiectează lumini, pentru a verifica dacă totul este în „ordine”. Proprietarul se consideră hărțuit din acest motiv și mai mult, își simte intimitatea invadată.
Sătenii îl acuză pe primarul din Pungești că ar fi concesionat în mod fraudulos terenul pentru Chevron. Se simt trădați. Primarul, de frică, nu circulă neînsoțit de un echipaj al jandarmeriei, iar casa și moara, proprietatea acestuia sunt, în permanență, păzite de către angajații statului.

Cel mai frustrant aspect al relației cu jandarmii, este, pentru pungeșteni, faptul că aceștia, plătiți fiind din „banii lor”, apără proprietatea Chevron, care este, momentan, împrejmuită de un gard dublu, care urmează a fi păzit de câinii jandarmeriei, „amplasați” din 50 în 50 de metri, după spusele acestora.