ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul deconspirării jurnalistului Robert Turcescu, ca ofiţer acoperit al serviciului de informaţii al Armatei Române, va fi comentat și întors pe toate fețele, ridicând semne de întrebare asupra moralității ziariștilor și analiştilor politici de pe malurile Dâmboviței. Un caz similar a zguduit Germania în 2006. Opinia publică a aflat că Wilhelm Dietl, jurnalist foarte cunoscut la acea vreme, fusese, timp de 10 ani, agent al serviciului german de informații externe BND. Scandalul nu s-a oprit însă la comentarii, dezbateri și mese rotunde. Autoritățile germane și sindicatul jurnaliștilor au luat măsuri concrete pentru restabilirea încrederii în presă.

Wilhelm Dietl, jurnalist până în 2006, a fost deconspirat în urma unei investigații care arăta dimensiunea în care serviciile de informații germane spionau jurnaliști. S-a descoperit că Dietl a umblat în toată lumea islamică în calitate de agent al BND și că, în același timp, publica reportaje în presă, scrie RFI.

Între anii 1982 și 1992 Dietl lucrase pentru BND și nici până azi nu e clar dacă el era un agent scriitor sau un reporter-spion. De altfel, Dietl se crede și în prezent nedreptățit pentru că a fost deconspirat în urma unei anchete parlamentare care arăta că serviciile spionează jurnaliști, dar el însuși nu ar fi făcut asta niciodată. Dietl lucra la momentul resprectiv pentru una din cele mai presitigioase reviste germane, Focus. În memoriile sale publicate în 2007, fostul jurnalist descrie cum era plecat uneori timp de nouă luni neîntrerupt în Libia, Iran, Liban și Afganistan și cum strângea informații despre organizația teroristă Abu Nidal, cum afla unde sunt ținuți ostatici germani și cum a contribuit la găsirea teroristului Johannes Weinrich, un asociat al celebrului Carlos Șacalul.

Șocant este că că Dietl nu înțelege nici în ziua de azi că a adus enorme prejudicii imaginii presei germane. Și mai grav e că respinge acuzațiile conform cărora activitatea sa de agent în Orientul Mijlociu ar fi putut pune viața altor jurnaliști „curați” în pericol. În această regiune, unde oamenii oricum se uită la jurnaliști ca la spioni, chiar așa, cum să-i fi pus în pericol? Au existat și cazuri în care jurnaliști au fost executați din cauza suspiciunii de a fi fost agenți secreți, dar ce conteaza asta?!

În Germania, cazul Dietl a avut urmări concrete. BND a decis și a anunțat public că nu va mai folosi acoperirea de jurnaliști pentru agenții săi secreți. Iar sindicatul presei germane  a introdus în Codul Presei o mențiune clară: meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informații.