ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa centrală şi agenţiile de ştiri din Bucureşti au furnizat pe larg detalii despre ridicarea primarului PNL de Bacău, Romeo Stavarache, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) urmată, apoi, în cursul serii de joi, 26 iunie, de decizia Curții de Apel Bacău prin care se dispune eliberarea sa imediată, "sub control judiciar". ActiveNews arată azi că Romeo Stavarache a solicitat şi a beneficiat de o întâlnire privată cu preşedintele Traian Băsescu, cu o lună înainte de a fi reţinut de DNA şi că unele fire care pornesc de la Palatul Cotroceni se fac ghem la Bacău şi Oituz, unde se află castelul de 12 milioane de euro al apropiatului preşedintelui României, Costel Căşuneanu.

Câteva portaluri de ştiri au evidenţiat faptul că una dintre persoanele cercetate penal în acest dosar de trafic de influenţă, luare şi dare de mită este şi miliardarul Costel Căşuneanu. Poreclit "Regele Asfaltului", Căşuneanu este cunoscut atât pentru faptul că fiul sau, Costel Jr., a primit cadou de la tata cea mai scumpă maşină din România şi a doua din lume ca preţ - un automobil Bugatti Veyron de 1,6 milioane de euro -, cât şi pentru relaţia sa de tovărăşie cu Traian Băsescu, preşedintele României, prietenie consolidată când Băsescu a ajuns ministru al Transporturilor, după mandatul său de deputat de Vaslui. Pe cei doi îi mai leagă însă şi dosarul cu numarul S/IV/1014 deschis de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor la 17.09.2004, pentru o serie de tranzacţii neclare efectuate în anul 2000 între omul de afaceri băcăuan şi ministrul Transporturilor, dar închis la câteva zile după ce Traian Băsescu a ajuns preşedinte al României, în 20 decembrie 2004.

Interesant este că, în ciuda acestor relaţii de afaceri cercetate de organele de anchetă şi derulate de cei doi în anul 2000, la ceva timp după ce a ajuns preşedinte, în anul 2008, Băsescu a ţinut să declare public, ca urmare a obţinerii unui contract de câteva zeci de milioane de euro de către Căşuneanu, că nu îl cunoaşte pe acesta decât din 2005 şi, mai mult, că nu a avut "niciodată vreo legătură" cu el. Iata afirmaţia categorică a preşedintelui României, din iulie 2005, cu privire la contractele de 173 de milioane de euro obţinute la vremea respectivă de trei "regi ai asfaltului", Dan Besciu, patronul fostei cârciumi "prezidenţiale" "Golden Blitz" şi apropiat al fostului cuplu Udrea-Cocoş, Dorinel Umbrărescu, tot băcăuan, şi Costel Căşuneanu:  "Închei spunând că n-am avut niciodată legaturi cu oamenii aceştia. Îi cunosc pe Căşuneanu şi Umbrărescu ca şi constructori, de la inundaţiile din 2005. Ei au început să obţină contracte cu Ministerul Transporturilor în mandatul domnului Mitrea şi continuă să le obţină şi acum. Nu judec firmele, bănuiesc că obţin contracte corect, ceea ce mă deranjează pe mine este că presa mi le atribuie şi nu-mi dau seama dacă mi le atribuie pe bani sau din proprie iniţiativă", şi-a încheiat Traian Basescu declaraţia, preluată de Hotnews.

Costel Căşuneanu a mai fost condamnat pentru dare de mită în scopul obţinerii unor beneficii necuvenite. El a obţinut la 1 iunie 2012 patru ani de închisoare, însă cu suspendare, pentru că l-a mituit pe celebrul senator PSD Cătălin Voicu cu 200.000 de euro. "Potrivit procurorilor, în perioada iulie - noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), Florin Costiniu, judecător ÎCCJ, l-a sprijinit pe fostul senator să intervină pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care omul de afaceri era asociat", transmitea Realitatea Tv la data respectivă.

În ciuda acestei condamnări astăzi Costel Căşuneanu este cercetat penal pentru fapte similare în dosarul primarului Romeo Stavarache. Primar despre care aflam, din presa locală însă, că, în urmă cu doar o lună, pe când procurorii DNA probabil deja se apucaseră de ciorna Ordonanţei de reţinere, i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, o întrevedere, pe care a şi obţinut-o.  Monitorul de Trotuş a transmis la câteva zile dupa recepţia de Ziua Europei, 9 mai 2014, următoarele: "Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a participat la receptia oferita de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, de Ziua Europei. Nimic nefiresc, pana aici, pentru ca Romeo Stavarache este primarul unuia din marile orase ale Romaniei. De altfel, dintre primarii din Romania s-a mai remarcat, alaturi de Stavarache, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Mai interesant a fost  faptul ca Stavarache a avut si o intalnire privata cu presedintele Traian Basescu la sfarsitul receptiei. Romeo Stavarache a incercat in mai multe randuri sa stea de vorba cu presedintele Romaniei in timp ce acesta discuta cu invitatii la receptia oficiala dar nu a reusit decat spre sfarsitul acesteia. Cei doi s-au retras in Palatul Cotroceni dupa o scurta discutie in gradina unde a avut loc receptia". Prezenţa lui Stavarache, altfel primar PNL, la Cotroceni, este certificată inclusiv de o fotografie de pe site-ul instituţiei prezidenţiale, pe care o reproducem mai jos.

Poate nu este lipsit de importanţă faptul că în 2009, înainte de alegerile prezidenţiale, Stavarache, în calitate de şef de campanie pentru Crin Antonescu, făcea următoarea declaraţie, reprodusă de "România liberă": "Dacă Băsescu devine preşedinte, opţiunea PNL va fi formarea unui Guvern cu PDL". Poate nu este lipsit de importanţă nici să amintim, inspiraţi de articolul "Toţi oamenii preşedintelui" din  Ziarul de Gardă din Bacău (24 iulie 2012), faptul că, în urmă cu 10 ani, pe 12 iunie 2004, Traian Băsescu, pe când era co-preşedinte al Alianţei D.A., a descins la Bacău pentru a-l susţine pe acelaşi Romeo Stavarache (foto mai sus, din cele patru publicate de ZdG).

Dacă ne uităm mai atenţi la Ordonanţa DNA observăm că primele fapte incriminate, cu referire la Căşuneanu şi Stavarache, datează din... 2008, acuzaţiile DNA fiind bazate pe "discuţii din care rezultă mai multe indicii". Aşadar interceptări sau înregistrări ambientale, aşadar SRI.

În final, ţinând cont şi de alte dosare scandaloase ieşite la lumină zilele acestea, se poate pune, credem, întrebarea: se strânge laţul în jurul unui vânat?

[caption id="attachment_45149" align="aligncenter" width="620"]Romeo Stavarache la Cotroceni pe 9 mai 2014 Foto: Presidency.ro. Click pentru marire[/caption]