ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce TVR 3 a fost reclamat la CNA și CNCD pentru că ar fi difuzat un colind antisemit, postul public de televiziune a reacționat, spunând că programul cântecelor a fost ales de către  Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj.

Directorul CCPCT Cluj, Tiberiu Groza, a declarat la rândul său, că "nu există colinde antisemite" și că respectivul cântec are o vechime de peste 100 de ani.
Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an, Tiberiu Groza director CCPCT Cluj.

Consiliul Județean Cluj, prin vocea purtătorului de cuvânt,  Cornelia Trif,  a declarat că instituţia căreia îi este subordonat Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, "va analiza situaţia creată".

De cealaltă parte, președintele Federației Comunității Evreiești Cluj, Robert Schwartz, a declarat că respectiva colindă amintește de "Auschwitz" și de anii 1933-1940. El a precizat că se așteaptă ca Parchetul să se autosesizeze.

"Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 şi mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat şi pentru că un director al culturii din judeţul Cluj a permis aşa ceva. Nu poate spune că nu ştia. Cum a putut trimite la TVR aşa ceva şi cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunţat caracter antisemit, care îmi aminteşte de anii 1933 - 1940, de Auschwitz? TVR trebuie să îşi ceară scuze publice evreilor din România şi aştept ca instituţiile abilitate, Parchetul, Poliţia, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greşeală", a spus Schwartz.