ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe ONG-uri s-au sesizat cã Chevron a încãlcat acordul de mediu obtinut pentru explorarea gazelor de şist din zona Bârladului şi cã în zona de foraj a primei sonde de la Pungeşti sunt bălţi cu apă de culoare maronie. Organizaţiile susţin că au atacat în instanţă compania americană pentru nerespectarea acordului de mediu la Judecătoria Sectorului 1 din  Bucuresti, anunţă coditianul Vremea Nouă.

George Epurescu, preşedintele Asociatiei România Fãrã Ei, afirmă că pe instanţa de fond a fost câstigată mentinerea hotărârii Consiliului Local Suletea de a interzice fracturarea hidraulicã pe raza localităţii: "De asemenea, am contestat acordul de mediu şi aşteptăm termen pentru suspendarea acordului petrolier de la Bârlad, urmând ca, în 2- 3 sãptămâni, sã depunem şi actiunea pe fond de anulare a acestuia. Am cerut anularea acordului petrolier pentru că gazele de şist nu se regãsesc în Legea Petrolului si, în consecinţã, Hotãrârile de Guvern care le aprobã sunt ilegale".

La Judecãtoria Bârlad ONG-urile  au cerut emiterea unei ordonanţe peşedinţiale împotriva Chevron România Exploration and Production SRL pentru suspendarea lucrãrilor fãcute la Pungeşti. Acolo, apa pentru fluidul de forare, unde vor fi injectate câteva zeci de substante cancerigene nu va fi luată de la Aquavas Negresti, cum se specifică în acordul de mediu încheiat de ANRM cu Chevron, ci din subteran, adică din pânza freaticã. Chevron si-a construit puţuri de monitorizare a apei, însă le-a amplasat în interiorul perimetrului, şi nu în extrerior asa cum prevedea acordul de mediu. ONG-urile arată în motivarea acţiunii judecãtoreşti cã Chevron a încãlcat acordul de mediu obţinut pentru explorarea gazelor de şist din zona Bârladului.

"Avem un film realizat recent, lângã perimetrul în care foreazã Chevron la Pungeşti. Se vede cum, probabil din bazine îngropate, se scurge o apă de culoare maronie. Acordul de mediu prevede cã Chevron trebuie sã amenajeze niste diguri la marginea perimetrului tocmai pentru a nu deversa sub nicio formã apa folositã la foraj. Acum Chevron foreazã pentru prima sondã. La foraj este nevoie, conform acordului de mediu obtinut de companie, de 1500 mc de apã pentru noroiul tehnologic si 500 mc pentru turnarea cimentului necesar construirii putului. Nu stim de unde iau apa. În acordul de mediu, cei de la Chevron spun cã o vor cumpãra de la Aquavas Negresti, dar directorul acestei companii a declarat, recent, pentru cotidianul Vremea Nouã cã nu existã un astfel de contract cu Chevron. Oricum, Chevron este în afara acordului de mediu. Au patru puturi de apã forate în interiorul perimetrului- douã la 85 de metri adâncime si douã la 15 metri, desi acordul de mediu prevede ca acestea sã fie fãcute în afara perimetrului de explorare, pe o razã de 1,5 km”, a declarat George Epurescu .