ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei”, ne anunță Digi24 (linc) în 22 aprilie 2024, și despre exact același lucru sîntem anunțați și de Hotnews (linc), Știrile ProTV (linc), Euronews (linc), ziare.com (linc), Libertatea (linc), Gândul (linc), Adevărul (linc) și multe alte surse.

Găsim știrea relatată și la frații de peste Prut: TV8.md (linc), Ziarul Național (linc), unica.md (linc), radio Chișinău (linc), realitatea.md (linc). Acum, în aprilie 2024, a apărut un val de asemenea articole, dar au existat valuri identice de articole pe temă în noiembrie 2022 și iunie 2023 (tot dublă era rata de încălzire a Europei față de restul planetei și atunci).

Nu este ceva specific Europei această încălzire a vremii de două ori mai repede decît restul planetei și observațiile despre încălzirea vremii nu au apărut doar în presa românească. „Zona arctică se încălzește în ritm dublu față de restul lumii” ne informa ABC News (linc), „Canada se încălzește de două ori mai repede decît restul lumii”, anunța BBC (linc), „Orientul Mijlociu se încălzește de două ori mai repede decît restul lumii” ne spunea Washington Post (linc), „Munții se încălzesc de două ori mai repede decît restul lumii” ne spunea Pacific Standard (linc), „China se încălzește de două ori mai repede decît restul lumii” am aflat din Quartz (linc), iar pe saitul Chanel News Asia (linc) ni se explică „De ce Singapore se încălzește de două ori mai repede decît restul lumii”. The Moscow Times ne-a anunțat că Rusia se încălzește într-un mod disproporționat de rapid (linc), dar nu lămurește exact cît este această disproporție. La fel în cazul Japoniei – se încălzește mai rapid decît media planetei, spune saitul nippon.com (linc), dar nu știm exact cît de „mai rapid” – dublu sau altă proporție? În cazul Israelului, rata încălzirii nu e dublă față de restul lumii ci doar „aproape dublă”, aflăm de la experții Serviciului Meteorologic Israelian (linc).

Fenomenul nu e limitat doar la emisfera nordică. Antarctica se încălzește mai repede decît orice altă parte a Pămîntului aflăm de la msn.com (linc). Adică, chiar mai mult decît dublul ăla al încălzirii pe care-l înregistrăm prin Europa, Canada, China, Singapore. Tot o încălzire mai rapidă decît a restului lumii întîlnim și în Australia, conform saitului Popular Science (linc).

Mijloacele de informare în masă publică constant articole despre faptul că avem o gravă problemă cu încălzirea globală, și în funcție de țara unde apar asemenea articole avem și diferite țări care experimentează această încălzire mai rapidă decît media planetei, de obicei dublă. Sînt articole în toate limbile, scrise în diferite stiluri pentru a corespunde gusturilor unor ținte diferite din public. Uneori comparația nu se face cu media încălzirii întregii planete ci doar cu media încălzirii din țara respectivă. De pildă, saitul american High Country News scria că „Parcurile Naționale se încălzesc de două ori mai repede decît teritoriul total al SUA” (linc). O frumoasă pildă de articol calibrat pentru publicul care iubește natura și drumețiile prin parcuri naționale!

De-a lungul vremii părerea experților s-a mai schimbat. Cu vreo 50 de ani în urmă se vorbea de primejdia răcirii globale, acum se vorbește de primejdia încălzirii globale, dar se folosește și expresia mai cuprinzătoare de schimbare climatică care e bună pentru amîndouă variantele. Un singur lucru a rămas constant: Promovarea ideologiei Statului Maximal, care neapărat trebuie să ia măsuri ca să ne salveze de aceste primejdii despre care, dacă n-ar exista presa să ne informeze, nici n-am ști că există. Iar salvarea se face într-un singur fel: dînd dreptul Statului să instituie mai multe reglementări, să creeze mai multe programe de luptă cu primejdiile, care programe au nevoie de mai mulți bani din impozite. Dar, cînd e vorba de salvarea omenirii, oamenii vor accepta costurile cu bucurie. Așa a fost în cazul covid, așa pare să fie și cu schimbarea climatică, și dacă cumva totuși schema asta va eșua, se vor găsi alte primejdii de care musai să fim salvați. Am mai auzit de primejdii cu gripa aviară (linc), variola maimuței (linc)gripa porcină (linc), septicemia hemoragică virală (linc), dar toate sînt din domeniul medical. După marea izbîndă cu covidul era cazul de puțină variație, să se găsească ceva și din alt domeniu.

Marius Mioc

Actualizare 26 aprilie 2024: Varianta inițială a articolului a conținut poza unei coperte a revistei „Time” din 1977 despre o posibilă venire a unei ere glaciare. Am preluat acea copertă de pe internet. Am găsit apoi un articol pe saitul „Time” care tăgăduiește că acea copertă a fost publicată (linc). N-am avut posibilitatea să verific personal colecția revistei „Time” din 1977. Am hotărît să șterg poza respectivă din acest articol. Pe de altă parte, pe saitul revistei „Time” am găsit un articol din 24 iunie 1974 în care se vorbește despre o posibilă venire a unei ere glaciare și am adăugat trimitere la acel articol (linc).

Mai citește:
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Gazul metan. În pregătire: centralele de apartament
Covid-19 – Manipulări asemănătoare (gripa aviară, variola maimuței etc.)