Castelul Sturdza din Miclăușeni, un conac boieresc salvat de la ruină

Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un bun exemplu de monument istoric transformat, în urma unei investiții serioase, într-un complex muzeal și hotelier atractiv pentru turiști, care nu-și pierde însă farmecul de altădată. Vizitatorii se pot caza aici în camere renovate, se pot delecta cu meniuri boierești servite la restaurantul castelului și pot afla detalii inedite despre istoria locului.
Ansamblul de monumente se află pe o veche moșie boierească din satul Miclăușeni, situat la 65 km de Iași. În prezent, întregul complex aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Castelul poate fi vizitat, iar turiștii care vor să petreacă aici mai multe zile, atrași de frumusețea și liniștea locului, se pot caza în camere care au fost renovate și puse la dispoziția lor.
Complexul muzeal cuprinde acum trei obiective turistice importante: castelul (sau palatul) Sturdza, biserica Sfinții Voievozi - care datează din 1787 - și parcul, amenajat în secolul al XIX-lea.
Moșia pe care se află acum întregul complex i-a aparținut vornicului Miclăus, care a primit-o de la domnitorul Alexandru cel Bun. Terenul a ajuns în proprietatea familiei Strudza în 1697. Mult mai târziu, în anul 1752, vornicul Ioan Sturdza a ridicat aici un conac boieresc cu 20 de camere, iar urmașii săi au adăugat o biserică și un parc amenajat în stil englezesc.
Actualul aspect al castelului i se datorează lui Gheorghe Sturdza și soției sale, Maria. Între anii 1880 și 1904, ei au construit pe locul fostului conac boieresc un adevărat castel, în stil neogotic. Picturile care se regăsesc aici sunt în stil Art Nouveau, iar o contribuție importantă a avut-o chiar Maria Sturdza, o pictoriță talentată.
În anul 1947, urmașa familiei Sturdza, Ecaterina Cantacuzino, s-a călugărit și a donat întregul complex Episcopiei Romanului, dorind ca aici să fie amenajată o mânăstire de maici. Ulterior, în perioada comunistă, castelul a ajuns în administrarea statului, a devenit depozit de explozibil, apoi centru de plasament pentru copii cu handicap. Superbul monument a fost la un pas de distrugere în urma mai multor incendii și a nepăsării autorităților, care au lăsat clădirea să se degradeze.
În 2001, complexul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar trei ani mai târziu au început lucrări ample de renovare. În prezent, o parte din clădirile complexului au fost transformate în camere de oaspeți și pot găzdui turiști. Vizitatorii care vor să rămână aici peste noapte au la dispoziție 23 de camere duble, 6 camere single și 2 apartamente.
Complexul curpinde de asemenea un restaurant, o
grădină de vară, o sală de sport și săli de conferințe. Iarna, turiștii care se
cazează în complex se bucură de plimbări cu sania trasă de cai și de cântece în
jurul focului de tabară. De asemenea, la Miclăușeni se pot organiza diferite
petreceri tematice și evenimente pentru grupuri de turiști sau pelerini.

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Lenin și Hitler nu au fost OKay ci au fost O, Gay! O spun Arhivele KGB și CIA

De ziua lui Hitler, Cîțu vrea „să elimine vocile” critice „care mai există” față de campania de vaccinare. ActiveNews a găsit IMNUL LUI CÎȚU

20 aprilie: Nașterea Regelui Carol I. A condus țara spre independență dar a și dărâmat mai multe biserici decât Ceaușescu. Ce părere avea Eminescu despre confesiunea monarhului

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

ÎN VINEREA PATIMILOR - un text emoționant scris de Emil Gârleanu cu un secol în urmă
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO

Casa Albă face dreptate ActiveNews și tuturor ”conspiraționiștilor”: pulverizează OMS, originea așa-zisului virus COVID, măștile, distanțarea socială, tratamentele impuse cu forța, carantina criminală și CENZURA MONDIALĂ, pe PAGINĂ OFICIALĂ WHITEHOUSE.GOV

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)