ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doxologia a realizat un dialog de la suflet la suflet, într-o perioadă de suflet cu marele protopsalt al Catedralei Patriarhale. Despre muzică psaltică, despre cântece patriotice și despre colinde, despre suferință și milostenie – un interviu cu Arhidiaconul Mihail Bucă, fondatorul și dirijorul Grupului Psaltic Tronos cât și mentorul mai tânărului grup, Tronos Junior.

Suntem în luna decembrie, luna colindelor. Cum percepeți această perioadă față de restul anului? Mai ales că vorbim despre Grupul Tronos, dar este și Grupul Tronos Junior, născut din colinde, așa cum vă place să spuneți.

Da, am spus-o și o mai spun. Anumite voci din Biserică poate că ne judecă pe motiv că noi suntem un cor bizantin și cântăm și colinde, cântăm și patriotic. Da, cântăm, pentru că așa ni s-a descoperit de la Dumnezeu. Nu am vrut noi să facem asta. Asta a fost simțirea, oamenii s-au atașat de ceea ce am făcut.

Atunci când cineva se atașează de noi și de ceea ce facem, înseamnă că este lucrarea lui Dumnezeu acolo, nu este lucrarea noastră. Și, atunci, ce am făcut prin colinde? Am atras copiii către către biserică. Copiii ce au făcut mai departe? Au făcut educație părinților lor, bunicilor lor. Înainte, educația era de la bunic către copil, acum educația s-a întors de la copii către bunici. Deci Dumnezeu știe cum să întoarcă acest raport de valori, Dumnezeu știe foarte bine când să schimbe o situație. Iar acești copii minunați iată că sunt copii de colind, născuți pe colind, legănați de mame pe colinde – nu neapărat Tronos, pe toate colindele.

Și să mai spun un lucru: așa mare tradiție ce avem de colinde, atât de plăcută și de frumoasă, parcă Iisus S-a născut în România! Parcă e de aici, nu din Peștera de la Betleem. Aici S-a născut Hristos. Vedeți? E în colinde!

E Bunuț, e Drăguțul...

Exact! În plus, apar zăpada, brazii, mieii. Până și românul și-a făcut peșteră pentru Iisus, pentru Pruncul Iisus și L-a adus aici. Iată ce importantă lucrare! Și, atunci, nu putem cânta colinde, oare? Ba da, se pot cânta colinde, pentru că ai de cântat o perioadă. O lună din an este mult să cânți colinde? Și asta o spun tuturor psalților. Sunt mulți care nu acceptă și nu cântă colinde decât în tinda bisericii, cum spun unii, sau pe la casele oamenilor. Din păcate. Asta este realitatea. Suntem în Anul cântăreților și pentru acest motiv vreau să spun: cântați colinde! Și cânt patriotic, la fel! Foarte mulți oameni s-au trezit, foarte multe suflete s-au simțit mișcate de acest patriotism și au devenit mai iubitori de țară prin muzică. Pentru că și prin muzică s-au câștigat lupte, pentru că bărbăția și muzica sunt mână în mână. Și, atunci, iată că acest Tronos cântă și colind, și patriotic.

Și simțim că această perioadă este cea mai frumoasă din an. Oamenii sunt mai darnici, oamenii sunt mai zâmbitori, oamenii scot o lacrimă. Sunt colinde care-i mișcă foarte mult. Atunci, ce faci cu astfel de oameni? Îi tratezi pentru Înviere, pentru bucuria Învierii. Îi faci să simtă că Hristos este acolo lângă ei, intră în inima lor. Iar lacrima care apare este lacrima bucuriei!

Integral la DOXOLOGIA